Zittend in het midden van links naar rechts Marijke Esselink, Eelco Sint Nicolaas en Nadine Broersen. Foto: Achterhoek Nieuws bv
Zittend in het midden van links naar rechts Marijke Esselink, Eelco Sint Nicolaas en Nadine Broersen. Foto: Achterhoek Nieuws bv Foto: Achterhoek Nieuws bv

Archeus neemt baan officieel in gebruik

Vervolg van de voorpagina

Gemakkelijk was de weg naar deze prachtige accommodatie niet. Verschillende keren leek het erop, dat de polsstok niet hoog genoeg zou reiken. "Voor de poorten van de hel weggesleept", was de uitspraak van één van de sprekers. Diverse bestuurlijke en financiële hobbels moesten worden genomen en vaak hing de realisering aan een zijden draadje. Gommers benadrukte ook nog de positieve instelling van de gemeente Aalten, die er onder andere toe heeft bijgedragen, dat Winterswijk nu over zo'n prachtige accommodatie met regionale functie beschikt.

Het stralende weer zorgde voor een extra feestelijk tintje aan de open dag, waarop iedereen de volwaardige accommodatie van Archeus kon bewonderen. Alle atletiekonderdelen kunnen er worden beoefend en op wedstrijdniveau uitgevoerd. Een regionaal trekpleister voor de Oost-Achterhoek met een 400 meter kunststofbaan met zes lanen en acht sprintlanen. Het clubgebouw met een breed zicht op de baan, beschikt naast de gebruikelijke faciliteiten ook nog over een krachthonk. Zelfs Nadine en Eelco kijken er met jaloerse blikken naar.
Bij een feestelijke dag hoort natuurlijk ook actieve atletiek. Nadine en Eelco gaven diverse clinics, waar ook 'paradepaardje' van Archeus, meervoudig nationaal jeugdkampioene Marijke Esselink haar steentje aan bijdroeg. Veel, vooral jonge, belangstellenden hadden zich voor clinics in hordenlopen, speerwerpen, hoogspringen en verspringen ingeschreven. Helaas waren beide topatleten licht geblesseerd, zodat men niet toekwam aan een demonstratie van hoog- en polsstokhoogspringen, maar dat werd gecompenseerd doordat er nu meer ruimte was voor de kinderen om met hun toegankelijke idolen op de foto te gaan.
Erelid en oprichter van Archeus, Ronald de Rooy, had niet kunnen dromen, dat zijn in 1986 opgerichte loopclubje uiteindelijk zou uitgroeien tot een atletiekvereniging met zo'n schitterende accommodatie; hij sprak van een kindje dat volwassen is geworden.