Links Joop Beuting en rechts Ger Saris, actievoerders voor Herstel van Onrecht. Foto: Ferry Broshuis
Links Joop Beuting en rechts Ger Saris, actievoerders voor Herstel van Onrecht. Foto: Ferry Broshuis Foto: Ferry Broshuis

Achterhoekse aanval op pensioenbeleid

'Hartstikke link van hun manipulaties'

Door Ferry Broshuis

LIEVELDE - De Achterhoek mag dan een vriendelijk ogend gebied zijn, maar als het gaat om protesten tegen het 'stiekeme en verfoeilijke pensioenbeleid van de regering', dan geldt die gedachte niet. Er zijn vijf actievoerders die met het comité 'Herstel van Onrecht' inmiddels een actie van landelijke omvang hebben ontketend tegen dat pensioenbeleid. Het begon eind 2014 met een ingezonden stuk van Emile Okel uit Didam in het blad Nestor (blad KBO). Hij sprak over de discriminatie van ouderen en daarin konden zich Joop Beuting uit Lievelde, Ger Saris uit Winterswijk, Martin Simons uit Weert en Nelleke de Jong uit Eibergen helemaal vinden. De senioren worden beroofd door de centrale overheid van hun pensioenrechten (pensioen is uitgesteld loon) en ook gemanipuleerd, vindt het comité, en dat moet wat hen betreft nu maar eens afgelopen zijn met dat verfoeilijke systeem.

Gezwel
In Lievelde spreekt Joop Beuting samen met Ger Saris over de pensioenproblematiek en de daarbij voortdurend aanwezige ergernis over het rijksbeleid als een kwaadaardig gezwel doorwoekert. Dat moet ophouden, dat is de niet mis te verstane boodschap.

Tot nu toe hebben de Ouderenbonden ook veel te weinig gedaan, vinden de actievoerders, en zijn ze veel te veel 'salonfähig' geweest met de centrale overheid. Wel hebben ze protest aangetekend tegen het beleid, maar daar is het tot nu toe bij gebleven. Maar dat wordt anders. De heren op wat oudere leeftijd zijn hierin heel erg vastbesloten.

Stelling
"Je kunt onze actie kort en goed weergeven met de volgende stelling: senioren en andere organisaties activeren om in opstand te komen tegen het systematisch discrimineren van ouderen door de overheid", aldus Saris en Beuting.
En de actiebereidheid gaat ver. Inmiddels hebben ze al vele honderden e-mails gehad op hun actie. En ze gaan de ouderenbonden bewegen om mee te doen. Nu niet meer via de vormelijke weg, maar er moeten echt acties komen, vinden ze. Ze zijn woedend omdat - als ze een brief sturen naar de politieke partijen of de volksvertegenwoordigers - er nooit antwoord komt. De Kamerleden 'vullen alleen hun eigen zakken', zo vinden ze.

De Achterhoekse actievoerders gaan de komende tijd de politiek bestoken met e-mails: "Een lawine aan e-mails zal er in Den Haag neerdalen. Als er niet wat wordt gedaan door de politieke partijen dan wordt geadviseerd het lidmaatschap van die partijen op te zeggen. Er zijn 3 miljoen senioren in Nederland en dat zet dus zoden aan de dijk. Bovendien zullen de ouderen zich dan terugtrekken uit het vrijwilligerswerk. Nederland functioneert normaal als een pinautomaat voor de halve wereld, maar voor senioren geldt dat blijkbaar niet!"
Verkiezingen
Het moment van hun actie lijkt goed gekozen, nu immers volgend jaar de landelijke verkiezingen worden gehouden en de politieke partijen hun programma's gaan samenstellen. "Daarin moet herstel van de koopkracht voor ouderen worden opgenomen. Het is niet zo bekend, maar de regering heeft meer inkomsten uit de AOW dan er wordt uitgekeerd. Door de opgelegde rijksvoorwaarden zijn de pensioenfondsen, die bulken van het geld, met handen en voeten gebonden. En dan zijn er ook nog steeds weer regeltjes in de fiscale sfeer waar de senioren de dupe van worden", aldus de heren. Kortom: een stortvloed aan kritiek van de mensen van 'Herstel van Onrecht' en er moet dus wat veranderen. Overal vandaan hebben de Achterhoekse actievoerders steun gekregen. Het ziet er naar uit dat de Achterhoekse beweging landelijk draagvlak krijgt. Veel media hebben zich al gemeld en het tv programma 'Hallo Nederland' komt op korte termijn naar Lievelde.
De toon is gezet; nu de uitvoering nog.