Danny Haek (links) tijdens de opnames. Foto: Geoman
Danny Haek (links) tijdens de opnames. Foto: Geoman Foto: Geoman fotografie & Videoproducties

'Een zeer gevoelig onderwerp binnen de moslimgemeenschap'

Thema Buut'nlanders deel 3: homo-seksualiteit

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK - De eerste twee afleveringen leverden reacties uit het gehele land op, met interviews voor kranten, radio- en tv-programma's. Het overtrof hun stoutste verwachtingen. Na de introductie in januari volgde 5 februari de carnavalsaflevering. Vervolgens bleef het zes weken stil. Een bewuste keuze en vooraf reeds besloten, aldus Talie Wijlens en Martijn Freriks.

Filmpje is online te vinden op YouTube

"Mijn vriendin was februari uitgeteld van onze dochter Merel. Merel is inmiddels al weer enkele weken oud", vertelt jongerenwerker, filmmaker en initiator van Buut'nlanders, Talie Wijlens uit Lichtenvoorde. Nadat de 'rust' in huize Wijlens teruggekeerd was werd het script voor aflevering drie geschreven.

De opnames hebben inmiddels plaatsgevonden en er wordt hard gewerkt aan de montage van het 6 à 7 minuten durende filmpje. Stond deel twee nog in het teken van carnaval, deel drie betreft een minder luchtig onderwerp.

"Deze keer gaat het over homoseksualiteit en de homofobie in het algemeen. Toch een zeer gevoelig onderwerp binnen de moslimgemeenschap. Het is bewust niet te zwaar beladen gemaakt. Uiteraard weer met een vette knipoog uitgevoerd, maar er zit duidelijk weer een boodschap in."

Het was Talie die zelf het thema bedacht en het script schreef, samen met Martijn Freriks. Hoofdrolspelers Armin Scheuten uit Aalten en Ehaab Amairi en Danny Haek uit Groenlo, de Buut'nlanders, konden zich helemaal vinden in de opzet en de boodschap.

Extra lading
Heeft de aankomende aflevering misschien wel een extra lading, gezien het onderwerp, maar vooral ook een overduidelijke boodschap, bovenop de boodschap die vooraf al verkondigd werd.

"
De serie is bedoeld als tegengeluid. Er is veel negativiteit rondom allochtonen en vluchtelingen. Daar moet verandering in komen. Wij geloven dat alle kleine beetjes helpen. Zeker via YouTube. Geen slachtofferrol aannemen maar positiviteit en verbinding zoeken met de directe omgeving. Dit is wat het project Buut'nlanders beoogt. Je moet ook vooral om je zelf kunnen lachen, jezelf niet al te serieus nemen," lieten Ehaab en Danny al eerder weten in deze krant.

Motorclub
Opnames vonden dit keer plaats in het onderkomen van motorclub BMC, de backyard, bij café De Driesprong in Aalten. Een gastrol wordt vervuld door Nicole Rouwmaat uit Groenlo. De komende afleveringen zullen naar verwachting prominente Achterhoekers hun opwachting maken in de serie.

Eerder maakten de Achterhoekse troubadour Henry Welling en buutreedners Joost Frank en Martijn Gelink al hun opwachting in de eerste twee afleveringen.
"We hebben volop ideeën en typische Achterhoekse onderwerpen die als thema voorbij zullen komen," vertelt Talie enthousiast.
'Jan rijdt rond'
Op 4 april werd aflevering drie gelanceerd op YouTube.

Tegengeluid tegen alle negativiteit

"Deze datum zijn we overeengekomen met het KRO/NCRV-programma 'Jan rijdt rond,' de opvolger van 'Man bijt hond.' Zij hadden voordat aflevering twee klaar was al een keer contact gezocht om er iets mee te gaan doen, maar het thema carnaval wilden ze niet omdat ze daar al iets anders mee deden.

De makers zijn bij de opnames van deel 3 geweest. Eén van de Jannen van het programma speelt een gastrol in deze aflevering. Op 4 april schonken zij aandacht aan deze nieuwe aflevering en de serie in het algemeen.

Dan gaat ie online."