Burgemeester Annet Bronsvoort met winaar Jan Ottink (midden) en juryvoorzitter Hans Beernink op de achtergrond.
Burgemeester Annet Bronsvoort met winaar Jan Ottink (midden) en juryvoorzitter Hans Beernink op de achtergrond. Foto: Henri Walterbos

Jan Ottink Band wint Gelderse Kleiroze 2015

'Maak mie wakker' bij jury en publiek nummer 1

ACHTERHOEK - De Jan Ottink Band is winnaar geworden van de Gelderse Kleiroze 2015. Het is de prijs voor een 'heavig' streektaallied uit Achterhoek en Liemers dat een 'scholderklöpke' verdient. De groep sleepte zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs in de wacht met 'Maak mie wakker', de titelsong van de gelijknamige cd. De tekst is van de frontman zelf, de muziek van Luc Verhey.

Het was Annette Bronsvoort, burgemeester van Oost Gelre, die zaterdagavond de prijzen uit mocht rijken tijdens het intieme streektaalfestival 'Plat Gespöld' bij Erve Kots Lievelde. Zij verontschuldigde zich eerst voor haar eentaligheid. Als geboren Tukkerse (Hengelo) werd zij door haar ouders niet tweetalig opgevoed. "Maar ik waardeer het enorm dat de mensen hier zo goed zorgen voor de streektaal. Het toont een mooi aspect van onze veelkleurige eigenheid".

Juryrapport
Het juryrapport maakte duidelijk waarom de vakjury, acht regionale radiomakers, het lied 'Maak mie wakker' het meest bijzonder vond. Annette Bronsvoort las het rapport voor: "Onze Nederlandse kleinkunst is rijk aan prachtige liedjes, die altijd ergens over gaan. Het zijn liedjes die raken en willen raken. Je hoort ze nog steeds voorbijkomen. De jury herkent in deze kleinkunsttraditie het werk van Jan Ottink. Hij gebruikt de streektaal om te zingen over grote en kleine kwesties, zoals het geluk, de liefde en de tijd die vliegt. En hij doet dat steeds op een emotievolle manier met zijn muziek, zijn karakteristieke stem en zijn compagnons".

Publieksprijs
Omroep Gelderland stelde in samenwerking met Optimaal FM haar digitale stemmachine beschikbaar om het publiek de gelegenheid te geven te stemmen voor het streektaallied dat een scholderklöpke verdient. Met 23% van de stemmen pakte de Jan Ottink Band ook deze prijs. Goede tweede werd Joop Boxstart met 19% van de stemmen voor het lied 'Naar plekje'. Op de derde plaats met 11% van de stemmen eindigde Vals Plat met 'Van durp naor durp . Ex aequo op de vierde plaats met 9% eindigen Boh Foi Toch ('Honderd en ene') en Jan Wilm Tolkamp ('Toevallig').

Plat Gespöld
De avond was een groot succes. Elke stoel was bezet en het publiek genoot enorm van de kwaliteit die voorbij kwam. 'Niet Normaal', twee jonge knapen die het erfgoed van Normaal willen bewaren, pakte de zaal met jeugdig elan onmiddellijk in. Daarna volgde Frans van Gorkum met de veelzijdige gitarist Hans Beernink. Met stem en tekst weet Frans van Gorkum altijd ieders gevoel te raken. Nu ook weer met drie nieuwe, wonderschone liedjes. Midlife Parrots uit Twente haalde met een bijzondere streektaalbewerking van Major Tom de onlangs overleden David Bowie uit de hemel. Goed dat Plat Gespöld ook een goeie buur naar het festival haalde. Na de pauze was het de beurt aan het Dinxperse duo Hans Beernink en Wim Jansen ofwel Alles Andes. Hans en Wim ontdekten in 2009 de streektaalmuziek en sindsdien zingen en schrijven zij prachtige ballads. Het lied 'Jopie' scoorde en ook het lied 'Deerne' maakte indruk. Bonne Route zorgde voor een heerlijke finale. Muzikaal zit deze band heel goed in elkaar. Hans Westerveld schrijft bijzondere teksten, Inge te Boekhorst laat met haar stem horen hoe betoverend mooi streektaal kan klinken, Stef Geurtzen zingt en speelt als een vrolijke kwajongen, Hans Beernink is een waardige opvolger van de overleden bassist Wim Smits. Bonne Route wist het publiek te plezieren en te ontroeren. Presentator Joop Hekkelman riep niet voor niets uit, dat het lekkerst voor het laatst werd bewaard.

Winnaars aan het woord
Hans Beernink, ook voorzitter van de vakjury, interviewde voorafgaande aan de prijsuitreiking de winnaar van vorig jaar, Joop Boxstart. De Liemerse zanger onderstreepte het belang van De Gelderse Kleiroze. "Het gif de streektaakartiest een heavige dow omhoog". Na afloop liet de oud-winnaar weten: "Het was een heerlijke oavend, mooie locatie, good geluud, heerlijke muziek, mooie afwisseling en met een terechte winnaar. Mien complimenten. Ik heb enorm genoten."
De winnaar toonde zich zeer verheugd met de prijzen. "Ik ben er enorm blij mee en trots op en wil iedereen, die op ons gestemd heeft heel erg bedanken! Het is echt een mooie blijk van waardering voor wat we al zo lang doen: mooie liedjes schrijven en uitvoeren."