Anne Eekhout leest bij Kramer voor in bed. Wie wil mag bij haar in bed stappen. Foto: PR
Anne Eekhout leest bij Kramer voor in bed. Wie wil mag bij haar in bed stappen. Foto: PR Foto: PR Anne Eekhout

Boekenweek met schrijvers in bed en in de kerk

Schrijfsters lezen voor uit hun nieuwe boeken

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de Boekenweek, die van 12 tot 20 maart gehouden wordt, organiseert boekhandel Kramer elk jaar een avond of middag met een schrijver. Op zondag 13 maart om 14.00 uur komt de jonge Duitse schrijver Kristine Bilkau naar de Doopsgezinde kerk. Op zaterdag 12 maart is tussen 14.00 en 17.00 uur Anne Eekhout in de winkel aanwezig om voor te lezen en te signeren. Eekhout neemt daarvoor haar twijfelaar mee, van waaruit ze zal voorlezen uit haar nieuwe roman 'Op een nacht'. Mensen mogen ook bij haar in bed stappen en krijgen dan een nog intiemere voorleessessie.

Goede naam
Waarom voorlezen vanuit een bed? Omdat in 'Op een nacht', de tweede roman van Eekhout, hoofdpersoon James regelmatig in een bed in een geheimzinnig gebouw ligt? Of omdat zijn dochter Penelope naakt, maar wel onder een deken, in een bed poseert voor huisvriend en beeldhouwer Godfried? Misschien wil de schrijfster er op 12 maart een antwoord op geven. "Ze heeft mij een uitgebreide brief geschreven", vertelt Veronie Snijder-Kramer, "waarin ze voorstelde om in onze winkel te komen voorlezen vanuit haar bed." Boekhandel Kramer is een van de 20 boekhandels, die hiervoor is benaderd. Waarom? Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de bekendheid die zij nu heeft als lid van het panel dat bij De Wereld Draait Door het boek van de maand uitkiest. De boekhandel heeft echter ook een goede naam, omdat regelmatig literaire avonden worden georganiseerd en schrijvers in de winkel komen voor lezingen en signeren.

Duitse schrijver
Een van de mooiste boeken van de laatste tijd vond Veronie Kramer 'De Gelukkigen' van Kristine Bilkau. Ze had de roman graag omhoog gehouden als haar keuze bij De Wereld Draait Door in februari, maar dat mocht haar collega uit Eindhoven doen die eveneens enthousiast was over dit debuut van de Duitse schrijfster. De roman gaat over Isabell en Georg, een jong echtpaar met een net geboren zoontje. Ze zijn succesvol maar toch zijn ze niet gelukkig. In het boek wordt dit op een mooie, maar schrijnende manier beschreven.

In Duitsland kreeg dit debuut veel positieve kritieken. Daarom werd het vertaald en verscheen het bij uitgeverij Cossee, een van die uitgeverijen met wie Veronie Kramer goede contacten heeft. Daardoor kan ze een bijzondere buitenlandse schrijver naar Winterswijk halen. Bilkau wordt op 13 maart ondervraagd door Robert Israel. Uiteraard wordt er Duits gesproken, maar dat moet in Winterswijk geen probleem zijn. Het is heel passend omdat de Boekenweek dit jaar in het teken van Duitsland staat.

Mysterieuze verdwijning
Anne Eekhout debuteerde in 2014 met 'Dogma'. In haar tweede roman 'Op een nacht' wordt het verhaal verteld van vader James, moeder Ana en dochter Penelope. Het boek bestaat uit drie delen. Elk deel wordt verteld vanuit het perspectief van een van de drie. Een belangrijke gebeurtenis in het leven van deze familie is de verdwijning van Penelope. Pas maanden later wordt ze door haar vader terug gevonden. Of had hij haar ontvoerd om haar niet meer bloot te stellen aan het gepest op school? Wie het wil weten zal de roman moeten lezen, want op 12 maart zal Eekhout niet het hele boek voorlezen. Maar wie een indruk wil krijgen en nieuwsgierig wil raken is een bezoekje aan de boekwinkel op de eerste dag van de Boekenweek iets om in de agenda te noteren.

Kaarten voor de middag met Kristine Bilkau kosten tien euro en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Kramer of op 13 maart bij de Doopsgezinde kerk.


Lezing over vioolbouw

WINTERSWIJK - Cor Graauw, vioolbouwer aan de Meddosestraat te Winterswijk, verzorgt op donderdag 17 maart in muziekschool Boogie Woogie voor Vereniging Het Museum een lezing over vioolbouw.

Cor Graauw is bouwer en ontwerper van zowel akoestische als elektrische strijkinstrumenten. Zijn akoestische instrumenten, zoals altviool en cello, zijn afgeleid van een Stradivari-model, maar zijn geen kopieën.
Zijn elektrische instrumenten Grasshopper en Firebird zijn zogenaamde 'silent' instrumenten. Men kan het geluid elektrisch versterken tot bijvoorbeeld hoofdtelefoonniveau. De nieuwste ontwikkeling is de e-viool, die zowel als viool als altviool 'besnaard' kan worden. Aan de hand van beelden en enkele halffabrikaten van onder andere de hals met het steken van de krul, de krans (de zijkanten), het onder- en het bovenblad en hoe een en ander wordt samengevoegd en afgewerkt, zal Graauw de eeuwenoude techniek van het vioolbouwen behandelen. De entree bedraagt drie euro voor leden van vereniging Het Museum en vijf euro voor de overige bezoekers. Aanvang: 20.00 uur.

Foto: PR