Thijs en Jasper voor het mede door hen gebouwde huis. Foto: PR
Thijs en Jasper voor het mede door hen gebouwde huis. Foto: PR Foto: PR Drang

Leerlingen in actie tijdens uniek bouwproject Drang

'Dit is de praktijk, daar leer je zo veel van'

MEDDO - Een bijzondere klus is geklaard. De bouw van twee halfvrijstaande woningen in de wijk Roetendael in Meddo werd onlangs afgerond. Tijdens het twee jaar durende project Drang kwamen vrijwel alleen leerlingen in actie. 'Het was een uniek karwei vol uitdagingen', vertelt bouwmeester Rik Hoftijzer van Bouwmensen Gelderland Oost. "We zijn geslaagd in onze opzet en kijken met een goed en trots gevoel terug op het project."

Het eindresultaat mag gezien worden en blinkt uit in een hoge kwaliteit. De vakmensen van de toekomst uit de bouw-, installatie- en schildersector realiseerden een dubbele woning in de Winterswijkse buurtschap Meddo. Het project ging in april 2014 van start. In februari werden na twee intensieve jaren de puntjes op de i gezet. 'We zijn heel tevreden over het verloop', benadrukt Rik Hoftijzer. "Het was een complex bouwproces, waar alle moeilijkheden in verwerkt waren. Op die manier moesten de leerlingen flink aan de bak. Dat was ook de bedoeling."

Het project slaagde met glans, aldus de bouwmeester. "Op deze manier kon er heel gericht aandacht worden besteed aan details en aan constructieve elementen. De kwaliteit is dan ook uitmuntend. Leerlingen hebben er veel van opgestoken en mochten ook een foutje maken. Daarna was er alle tijd om het te herstellen." Tekenen, bouwen, samenwerken in teamverband, maar ook zelfstandig naar oplossingen zoeken. Het kwam allemaal aan bod. De leerling-timmermannen Thijs Heutinck uit Beltrum en Jasper Elsinghorst uit Meddo spreken van een mooi project. "Je doet van alles en het is echt. Dit is de praktijk, daar leer je zo veel van."

Stichting Drang
De bouw van de halfvrijstaande woningen door leerlingen kreeg vanwege het unieke karakter landelijke aandacht. Het was een initiatief van Stichting Drang, Bouwmensen Gelderland Oost, InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland, Schilder^sCOOL Zutphen en ROC Graafschap College Doetinchem. Andere partijen die participeren zijn Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en Platform Onderwijs Arbeidsmarkt.

Het project is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van gemeentelijke en provinciale overheden via het Actieplan Jeugdwerkloosheid en ESF J subsidie. De aanleiding voor het project was een tekort aan stageplekken toen de bouw getroffen werd door de crisis. Door gebrek aan werk konden aannemers en bouwgerelateerde bedrijven lange tijd amper leerlingen plaatsen. De initiatiefnemers uit bouw, opleiding en overheid onderkenden het probleem en de negatieve gevolgen zoals het stagneren van de instroom van jonge vakmensen. Daarom maakte de Stichting Drang zich sterk voor deze inventieve maar ongebruikelijke oplossing.

In totaal kwamen er ongeveer 50 leerlingen in actie. Dat gebeurde in breed verband, want naast aspirant timmerlieden en metselaars waren er ook schilders en installateurs bij betrokken. Het project sluit daarmee aan bij de ketengedachte in de bouw, waarbij verschillende bedrijfstakken samenwerking zoeken. De inspanningen moeten leiden tot meer allround opgeleide werknemers voor de toekomst. De leerlingen deden in Meddo onder deskundige begeleiding alles zelf, zo werden onder andere de scharnierkap en de goten prefab gemaakt. Dat maakte het inzichtelijk. "Het was heel leerzaam, dan zie je pas goed wat er allemaal bij komt kijken", vertelt Thijs Heutinck. Zijn collega-leerling Jasper Elsinghorst knikt bevestigend. 'Dit project was een prima leerschool, daar hebben we tot in lengte van jaren profijt van."