Foto± PR De Uitdaging
Foto± PR De Uitdaging Foto: PR De Uitdaging

Pilot weekendschool Uitdaging en Sopow groot succes

WINTERSWIJK - Zondag hield de Winterswijkse Uitdaging in samenwerking met McDonald's en theater De Storm, ter voorbereiding op Weekendschool, een pilot. Het is de bedoeling dat deze weekendschool in de tweede helft van dit jaar van start gaat.

Doel van deze pilot was, net als het doel van de weekendschool, om nieuwsgierige en ambitieuze kinderen uit de groepen zeven en acht kennis te laten maken met organisaties waar zij normaal gesproken niet snel mee in aanraking zullen komen. De kinderen verdienen een ruimere blik op de werkwereld dan zij op school en thuis krijgen. Dit vormt een waardevolle bijdrage in hun toekomstige ontwikkeling. Dit keer was het doel om de jeugd eens achter de schermen van een theater te laten kijken. Voorafgaand aan de rondleiding bij De Storm werd er door vijftig kinderen en hun begeleiding bij McDonald's geluncht. Na de lunch werd er teruggewandeld naar theater De Storm alwaar men door Marjon Teunissen en Petra Polman werd ontvangen. Beide dames verzorgden een rondleiding door De Storm, waarbij de jeugd kennis kon maken met de wereld 'achter' het theater. De kinderen bezochten het toneel en de kleedkamers. Eén van de productiemedewerkers vertelde het één ander over het ontstaan en vooral ook over de voorbereiding van de musical. Na de rondleiding werd de voorstelling van Suske en Wiske de circusbaron bezocht. Deze musical viel bij een ieder bijzonder in de smaak. Na afloop was er een meet and great waarbij de deelnemers met de cast op de foto konden. Stichting Sopow en de Winterswijkse Uitdaging kunnen terug zien op meer dan geslaagde pilot. Deze pilot zal dan zeker een vervolg krijgen in de Winterswijkse Weekendschool.


Nog 28 statushouders in Gelderland wachten op een woning

ACHTERHOEK - Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie heeft beoordeeld in hoeverre de Gelderse gemeenten erin zijn geslaagd in de tweede helft van 2015 het aantal statushouders te huisvesten dat het Rijk hen had opgedragen. 33 gemeenten hebben hun taakstelling gehaald. 20 gemeenten hebben nog een achterstand.

Op 25 januari waren de Gelderse gemeenten er in totaal in geslaagd 2.347 statushouders een woning te bieden. De achterstand van de 20 gemeenten wordt gecompenseerd door de voorsprong van andere gemeenten. Daarmee heeft Gelderland zijn taakstelling voor de tweede helft van 2015 op 28 mensen na gehaald.

De gemeenten in de regio Achterhoek hebben het voornemen om de taakstelling huisvesting statushouders regionaal te gaan invullen. Zij denken dat dit meer kansen biedt om tot een adequate invulling te komen van de taakstellingen en denken daardoor zelfs meer te realiseren dan als individuele gemeenten. De gemeenten hebben gezamenlijk nu al een voorsprong (-75).
De gemeente Berkelland heeft uit afgelopen perioden een achterstand. De huidige achterstand is 17. Dat is in verhouding tot de laatste taakstelling iets meer dan 40%. Met de gemeente is ook al bestuurlijk overleg gevoerd en zijn afspraken gemaakt. De gemeente heeft met het Ministerie van Veiligheid en Justitie een afspraak over het huisvesten van alleenstaande minderjarige vreemdelingen met vergunning (amv's) en dat deze mogen meetellen met de taakstelling. De verwachting is dat de gemeente 128 amv's gaat huisvesten Op basis van deze afspraak kunnen zij de nieuwe taakstelling 1e helft 2016 realiseren en de achterstand wegwerken.
De gemeente Oost Gelre heeft vanaf 2012 een achterstand. De huidige achterstand is 15. In verhouding tot de laatste taakstelling is bijna 60%.


Rijbewijskeuring

WINTERSWIJK - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor 4 maart en 31 maart terecht op het spreekuur in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61. Schikt de datum niet, dan zijn er andere mogelijkheden in de regio. Voor senioren kost de keuring € 35,00 en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 55,00. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: ?088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.

De keuring is verplicht voor automobilisten die 75 jaar of ouder zijn op het moment dat het rijbewijs moet worden verlengd en voor automobilisten met rijbewijs C/D/E. Soms is een bezoek aan een keuringsarts ook verplicht als de leeftijd van 75 jaar nog niet is bereikt. Of dat et geval is, is na te gaan op www.keuringscheck.nl. Zo kan worden voorkomen dat pas bij aanvraag van een nieuw rijbewijs blijkt dat een keuring nodig is. En dat lukt dan niet meer op tijd. Ook worden op deze manier onnodige keuringen, met alle kosten van dien, voorkomen.

Op de website wordt ook aangegeven welk van de drie keuringsformulieren – de zogenaamde Eigen Verklaring – nodig is.