Harold, Nicole, Maureen en Ruud Onderste rij: Bart, Dirk en Werner. Theo ontbreekt. Foto: Tanja Bouwhuis
Harold, Nicole, Maureen en Ruud Onderste rij: Bart, Dirk en Werner. Theo ontbreekt. Foto: Tanja Bouwhuis Foto: Tanja Bouwhuis

Spannende tijden voor
Roparunners uit Winterswijk

WINTERSWIJK - De hardlopers van 100% Running Winterswijk vinden alle voorbereidingen voor de Roparun spannend, maar kijken vooral uit naar de start in het Duitse Hamburg, de tocht van ruim 500 km en de finish op de Coolsingel in Rotterdam. het team organiseert voor het goede doel een sportieve filmavond op 17 maart.

Door Tom Baak

Al vanaf het eerste jaar is het ophalen van geld het hoofddoel van de Roparun. Het geld is bedoeld om projecten te financieren die het leven van mensen met kanker, voor zover mogelijk, veraangenamen. Ruud Storck is één van de initiatiefnemers van het team Winterswijkers dat meedoet aan de 25e Roparun. Storck is zeer enthousiast. "De voorbereidingen voor de estafette gaan goed! Het complete team van 24 mensen, waaronder de acht lopers is compleet. Gelukkig is dat nu allemaal geregeld."

De hardloopcarrière van Storck, 50 jaar, bracht hem al eens eerder op de Coolsingel; tijdens de Marathon Rotterdam. "In 2015 finishte ik daar na 42 km. De marathon in Rotterdam was erg mooi maar ook zwaar de laatste kilometers. Nu is het een stuk verder, maar gelukkig in estafettevorm. Uiteindelijk iets heel anders. Hopelijk krijgen we nu dezelfde ondersteuning van het publiek. Bijvoorbeeld in doorkomststad Zutphen en Rotterdam. Wanneer je daar aankomt word je gedragen; niets doet meer pijn, iedereen wordt er vrolijk van. Rotterdam ademt sport."

Maar Storck, psycholoog en therapeut van beroep, is niet onbekend met de Roparun: "Als fietsbegeleider heb ik mee gedaan met het team dat voor het 'Guinness Book of Records' van Rotterdam naar Parijs en meteen weer terug naar Rotterdam ging. Dat team is tot nu toe de enige die dit volbracht heeft."

Harold Koopman, 48 jaar, is één van de andere lopers. Hardlopen was in eerste instantie een probleem: "Ik ben drie keer gestart met het programma Start to Run bij Archeus. Maar ook twee keer gestopt vanwege blessures. De derde keer ging het beter, ik loop nu ongeveer 2,5 jaar. Ik zocht een activiteit naast mijn werk om te kunnen ontspannen. Maar ik loop ook om mijn bloeddruk en mijn gewicht onder controle te houden." De Roparun gaat voor Koopman het sportieve hoogtepunt worden: "Ik ben geen echte tijdloper en tevreden met 10 km onder de 54 minuten. Mijn streven is om binnen de 50 minuten te kunnen lopen." De Roparun gaat niet om de tijd, weet ook Koopman: "Ik ben benieuwd hoe het lopen in groepsverband gaat. Ik heb tot voor een paar jaar geleden nooit aan sport gedaan. Het lopen gaat nu prima. Maar een teamprestatie leveren is nieuw, dus dit is allemaal best spannend."

Ook voor Ruud Storck zijn vooral alle organisatorische dingen spannend. "Als loper is het mijn debuut. Dus spannend is het zeker. Ook omdat ik niet tot de betere lopers van de groep behoor maar wel vreselijk eigenwijs blijf lopen. Want blijf ik zonder blessures? Of krijg ik in dat weekend genoeg slaap? Maar ook omdat ik veel van de organisatie samen met Werner Menkehorst op mij neem."

Ook Koopman, eigenaar van Vakgarage Koopman, ziet op tegen het steeds opnieuw beginnen met lopen: "'Telkens weer opstarten van je eigen lichaam, ik moet er nu nog even niet aandenken. Of het 's nachts lopen, ook zoiets. Maar uiteindelijk moeten we niet klagen."

"Nee", vult Storck aan: "Ik heb in de familie de nodige ervaring gehad met de ziekte kanker. Ook vanuit mijn praktijk kom ik veel mensen tegen die daarmee te maken krijgen of zelfs nog hebben. Ook dan is het ook van belang dat er veel ondersteuning is, bijvoorbeeld voor de verwerking."
Om geld binnen te halen voor de stichting Roparun organiseert 100% Running Winterswijk in samenwerking met servicetheater Skopein op donderdagavond 17 maart een sportieve filmavond. Die avond zal het team worden voorgesteld, is er informatie over de Roparun en de doelen te krijgen en is er als afsluiter de toepasselijke film: De Marathon. Kaarten kosten € 32,50 en zijn te reserveren via skopein.nl. De opbrengst komt natuurlijk ten goede aan 100% Running Winterswijk en de Roparun.


Winterswijk: CAO, met de A van Arbeid

De gemeente Winterswijk wijst de nieuwe cao voor medewerkers van sociaal werkvoorzieningschap Hameland af. Met als argument dat zij vinden dat het verschil met de hoogte van een bijstandsuitkering kleiner moet worden.
Binnen de Achterhoek staat Winterswijk overigens alleen in de afwijzing van de nieuwe CAO. Niet onterecht, want het college lijkt als enige niet te weten waar de A in CAO voor staat. Namelijk voor Arbeid. Het gaat niet over een uitkering, het gaat om loon, waar gewerkt voor moet worden.
Helaas heeft het college wel vaker een probleem met fatsoenlijk betalen voor geleverd werk. Denk aan de werkervaringsbanen. De 50 euro banen die door Sadet Karabulut (SP) nog recentelijk in de 2e kamer werden veroordeeld. Winterswijk laat zich opnieuw niet van haar beste kant zien.
Er zijn genoeg redenen aan te voeren waarom deze CAO niet afgewezen moet worden. De belangrijkste zijn:
- Er is gewoon een nieuwe cao nodig, de oude cao is tot 2 keer toe stilzwijgend verlengd sinds 2014. Met als resultaat dat de werknemers al die tijd geen indexering hebben gehad.
- De WSW'ers verrichten arbeid. De SP vindt dat werken moet lonen. Dit is overigens ook een uitgangspunt van het kabinet. Dat betekent een loon dat niet op bijstandsniveau is maar minimaal het minimumloon, en liefst natuurlijk daar boven.
- Garantiebanen zijn bedoeld voor mensen met een arbeidsbeperking die onder de Participatiewet vallen en niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen. Het niet willen belonen met minimaal minimumloon gaat dus rechtstreeks in tegen regeringsbeleid.
De SP verwacht van dit college van burgemeester en wethouders dat zij zich als een goed werkgever gedraagt, en stelt dat het college de gemaakte afspraken gewoon uitvoert. Het zou een slechte zaak zijn als onze Hameland-medewerkers nog eens door het college in de kou gezet zouden worden.

SP Winterswijk