Deelnemers aan het korte traject kunnen in Doetinchem starten. Foto: PR
Deelnemers aan het korte traject kunnen in Doetinchem starten. Foto: PR Foto: PR LWOG

Zevende editie Kennedymars

Nu ook 110 km afstand vanuit Duitsland

WINTERSWIJK - Het derde weekeinde van februari nadert en dan wordt de jaarlijkse Kennedymars Winterswijk-Arnhem gelopen, ditmaal voor de zevende keer. De LWOG (Stichting Langeafstand Wandelen Oost Gelderland) is druk doende met de laatste voorbereidingen voor deze 80 km lange wandelmars.

Vrijdag 19 februari om 23.00 uur verschijnen er rond 200 veelal doorgewinterde wandelaars aan de start bij partycentrum Nijenhuis in Winterswijk. Het eerste traject tot Doetinchem loopt men `s nachts, vandaar vertrekken de wandelaars in het vroege ochtendgloren richting Dieren en via de Posbank en Rozendaal gaat het dan verder naar de kantine van Ciko66 op het sportcentrum Valkenhuizen. De eerste wandelaars worden daar om 12.30 uur verwacht, de laatsten zullen daar net voor het donker de finish bereiken.
Voor wandelaars die liever een kortere afstand, en niet `s nachts, willen lopen is het mogelijk alleen deel te nemen aan het 40 km lange dagtraject. Daarvoor kan van 06.30 tot 08.00 uur aan de start in Doetinchem worden ingeschreven. Voor info: www.lwog.nl

Tocht vanuit Borken
Dit jaar start de LWOG ook met een 110 km tocht. De voorinschrijving hiervoor met een maximum van 50 deelnemers was snel volgeboekt en geeft aan dat in het circuit van het Langeafstand wandelen dit initiatief zeker wordt toegejuicht. De tocht is een mooie aanvulling in het landelijk programma van de Langeafstandwandelaars. De deelnemers starten vrijdag om 18.00 uur in Borken en lopen 30 km via een mooie landelijke route naar Winterswijk om daar vervolgens aan te sluiten op de route van de Kennedymars.

Start met een terugblik
Bijzonder is dat dit jaar het 'startschot' gegeven zal worden door dhr Hans Jager. Hij was in 1965 één van de deelnemers aan de eerste Arnhem-Winterswijkmars. De tocht werd toen gelopen in het kader van de festiviteiten rond het 20-jarig bevrijdingsfeest en baarde veel opzien. Nadien kreeg deze tocht een jaarlijks karakter. In 1977 nam de Gelderse Wandelsport Bond de organisatie over en zette dit voort tot 2002. De LWOG pakte in 2010 de draad weer op en koos daarbij voor de Kennedymars-afstand van 80 km en een wandelvriendelijker parcours.

Cruciaal voor de organisatie die dag is de medewerking van een flink aantal vrijwillige medewerkers. Voor de bezetting van inschrijving/controle en finishbureaus, het transport en de bevoorrading, de rustpunten, EHBO en de ploegen voor de bepijling en routecontrole zijn 50 medewerkers actief betrokken die dag. Gelukkig is wat dat betreft de planning nagenoeg rond voor dit jaar.

Onzeker zijn natuurlijk de weersomstandigheden. Maar zowel organisatie als wandelaars hebben wat dat betreft in de voorgaande edities al heel wat getrotseerd.


www.lwog.nl