Na de Michelinster de 100%
Winterswijk trofee

Vrijdag nu ook in Winterswijk onderscheiden

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Winterswijk gisteravond is ook weer de 100% Winterswijk trofee uitgereikt. Het is de prijs voor een persoon, bedrijf of organisatie die er aan bijdraagt dat Winterswijk ver buiten de gemeentegrenzen bekendheid krijgt. Volgens de jury heeft Mike Vrijdag van de Strandlodge dat in 2016 het beste gedaan. Zijn restaurant kreeg in december een Michelinster, een onderscheiding die voor veel aandacht voor zijn restaurant en de plaats, waarin die gevestigd is, heeft gezorgd. Voor de jury van de 100% Winterswijk trofee was die enorme publiciteit voldoende reden voor de toekenning.

Onontdekt pareltje
In de voorgaande jaren kregen Veronie en Jaap Snijder van Boekhandel Kramer, het Steengroevetheater, Grijsen park & straatdesign en de organisatie van het zandsculptuurfestival in 2013 de trofee. Mike Vrijdag was begin december verrast over de toekenning van de Michelinster. Hij droomde er al jaren van, want het is toch een bijzondere erkenning voor een kok en zijn medewerkers. Het streven naar zo'n ster heeft hem echter nooit afgeleid van zijn taak: het bereiden van topgerechten voor de gasten. De Strandlodge werd in mei 2010 geopend. Het restaurant werd al snel populair door de kwaliteit van het eten, maar ook door de unieke ligging bij het openluchtzwembad en in het bosrijke landschap van Winterswijk. De inspecteur van Michelin noemde het een "onontdekt pareltje".

Met succes restaurant leiden
Mike Vrijdag stond al op zijn vijftiende in de keuken van restaurant de Leeuw in Lichtenvoorde. Na een zwerftocht langs gerenommeerde restaurants in Nederland werd hij chef kok bij de Villa Ruimzicht in Doetinchem. In Winterswijk werkte hij even daarvoor bij de Beukenhorst. Toen er een invulling werd gezocht voor het gerestaureerde strandpaviljoen bij het openluchtzwembad ontwikkelde Vrijdag samen met de eigenaar van de Villa Ruimzicht het plan om hier een bijzonder restaurant te vestigen. Hij was er aan toe om zelfstandig een restaurant te leiden. Met succes is nu gebleken, want na de Michelinster kwam ook de officiële plaatselijke erkenning via de 100% Winterswijk trofee. Dat veel Winterswijkers eten bij de Strandlodge waarderen was immers al langer bekend.