Robert Scholten dankt namens de schoolpleincommissie van 't Kempken de leerlingen van de basisschool voor hun inspanningen tijdens de kerstactie. Foto: Bart Kraan
Robert Scholten dankt namens de schoolpleincommissie van 't Kempken de leerlingen van de basisschool voor hun inspanningen tijdens de kerstactie. Foto: Bart Kraan Foto: Bart Kraan

Kerstactie oudervereniging 't Kempken levert 3650 euro op

MEDDO - De derde kerstactie van de oudervereniging van basisschool 't Kempken in Meddo heeft 3.650 euro opgeleverd. De leerlingen Milan Maarsse en Fenna Kersten gaven Robert Scholten, leerkracht en lid van de schoolpleincommissie, vorige week donderdag na de kerstviering op het schoolplein een symbolische cheque.

Door Bart Kraan

De opbrengst van deze kerstactie is aanzienlijk hoger dan bij de eerste twee edities. Want vorig jaar zamelden de leerlingen van de Meddose basisschool door het doen van allerlei klusjes 1300 euro in voor zorgboerderij Panovenhuuske, die daarmee een duofiets aanschafte. En de eerste kerstactie, in 2013, leverde 1100 euro op. Voor dat bedrag kocht de school voedsel voor de Voedselbank.

"We hebben de leerlingen toen een trailer vol met eten getoond zodat ze konden zien wat er precies met dat geld is gebeurd'', aldus Judith Hoog Antink van de oudervereniging van 't Kempken.
Ook nu krijgen de leerlingen te zien wat er dankzij hun inspanningen wordt gerealiseerd. Want de oudervereniging heeft besloten om de opbrengst van deze kerstactie te schenken aan de schoolpleincommissie van de school, die naast Scholten bestaat uit de ouders Chantal Elferink, Manfred Smeenk, Manfred Koldewey en Raymond Leusink. Die commissie besteedt het geld aan het aanleggen van een groenstrook van vijf bij twaalf meter, inclusief verstopplekken, op het schoolplein.

De aanleg maakt deel uit van de herinrichting van het schoolplein in het kader van het project Beweegwijs, dat onder meer kinderen door sport en spel in diverse kleurzones leert fijn en veilig met elkaar samen te spelen. "De kinderen gaan spelenderwijs door de zones'', aldus directeur Monique Stevens van 't Kempken. "Ze leren bijvoorbeeld tegen hun verlies te kunnen of te wachten op een ander. Daarbij worden ze begeleid door de leerkrachten en junior-coaches (leerlingen van de groepen zeven en acht, BK). En we brengen het onderwijs naar buiten, want er komt ook een rekenlint dat de kinderen helpt bij het leren rekenen.

Spelbegeleider Kim Grijsen helpt de school bij dit project. "De gemeente subsidieert haar inbreng met een totaalbedrag van tienduizend euro en daar zijn we zeer erkentelijk voor", aldus Stevens.
Omdat de opbrengst van de door de kinderen gedane klusje – dit jaar bedroeg die 918,10 euro – niet genoeg zou zijn voor de aanleg van de groenstrook, besloot de oudervereniging ook op andere manieren geld in te zamelen. Zo werd afgelopen donderdag tijdens de kerstviering van afgelopen donderdag een verloting gehouden, die 252,60 euro opbracht. De prijzen van de verloting werden geschonken door ouders van leerlingen en middenstanders uit Meddo en Groenlo. Daarnaast leverde de verkoop van overbodige, oude schooltenten 475 euro op. Tenslotte schonk de oudervereniging tweeduizend euro.

De groenstrook wordt nog dit schooljaar gerealiseerd. "De kinderen kunnen zelf ideeën voor de inrichting aandragen'', aldus Hoog Antink. Een deel van het geld wordt besteed aan het vervangen van de zieke kastanjeboom op het schoolplein.
De schoolpleincommissie besteedt zevenduizend euro uit eigen kas aan de herinrichting van het schoolplein. Dat bedrag wordt besteed de belijning van het plein, waarbij een skelterbaan en een hinkelbaan worden aangelegd, en het aanbrengen van de diverse kleurenzones. Ook dit wordt voor de zomer van volgend jaar gerealiseerd.

De volgende stap is het realiseren van onder meer terreinzitjes, speeltoestellen en een podium. Dat kost volgens directeur Stevens ongeveer twintigduizend euro. Om dat bedrag bij elkaar te brengen, houdt 't Kempken een aantal acties, zoals de flessenactie in januari. "En het bestuur van 't Kempken geeft ook een donatie'', aldus Stevens, die hoopt dat de herinrichting van het schoolplein over ongeveer twee jaar gerealiseerd is. "We willen er uiterlijk drie jaar over doen.''