Riemie Brongers (links) en Kitty de Fauw bij de attentiesteen tegenover het pand van Graauw Instrumenten, waar in november 1799 freule Van Dorth ter dood werd veroordeeld.  Foto: Bart Kraan
Riemie Brongers (links) en Kitty de Fauw bij de attentiesteen tegenover het pand van Graauw Instrumenten, waar in november 1799 freule Van Dorth ter dood werd veroordeeld. Foto: Bart Kraan Foto: Bart Kraan

Wandelroute met attentiestenen

Met foto's en informatie

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - In de Meddosestraat, Ratumsestraat, Nieuwstraat en park De Scholtenbrug liggen sinds vorige week maandag in totaal zeventien zwarte stenen met foto's van verdwenen panden of gebouwen zoals ze vroeger zijn geweest met begeleidende tekst, oftewel attentiestenen.

Het leggen van de stenen en het publiceren van het bijbehorende routeboekje (in februari) maakt deel uit van een project van de bewoners en winkeliers van de Ratumsestraat, Meddosestraat en Nieuwstraat.

Die vonden dat hun straten en De Scholtenbrug wel wat meer onder de aandacht gebracht konden worden. "Omdat dit gebied het mooiste deel van Winterswijk is, met de leukste winkels en panden. De gevels zijn in deze straten het meest gevarieerd, daarom zijn ze in cultuurhistorisch opzicht van meerwaarde'', vertelt Riemie Brongers, die met Kitty Jansen, Jan Goorhuis en Kees Mijnders voor de praktische invulling tekende.

Goorhuis: "In deze straten is het meest bewaard gebleven en er zijn opgravingen gehouden.''
De bewoners en winkeliers hielden in 2013 een aantal workshops om ideeën voor het verfraaien van hun straten en de Scholtenbrug te komen. Dit onder begeleiding van de Regio Achterhoek.

"Want die instantie vond het een waardevol initiatief, ook vanwege de samenwerking tussen alle betrokkenen'', aldus Brongers.


Vervolg op pagina 17