De schaatsbaam wordt aangelegd in de Notaristuin. Foto: Eveline Zuurbier
De schaatsbaam wordt aangelegd in de Notaristuin. Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Winterswijk Wonderland

Kerstmarkt zoals Duitsers dat doen

Door Eveline Zuurbier

WINTERSWIJK - Winterswijk importeert voor een grote kerstmarkt in het weekend van 19 en 20 december het succes van de bekende Duitse kerstmarkten. In de centrumstraten staan meer dan honderd kerstkramen en blokhutten in groepjes, er is een aparte brocante markt, klinkt er vanuit de kerken 'hemelse' muziek én is er in de notaristuin schaatsvertier op een kunstschaatsbaan omgeven door lichtjes. De organisatie hoopt de komst van een reuzenrad en een draaimolen midden op het marktplein nog op tijd rond te hebben: de procedure voor het hele kerstevenement heeft langer gelopen. Een groot reuzenrad op het plein en naast de kerk zal het idyllisch kerstplaatje van Winterswijk Wonderland helemaal compleet maken.

"Iedereen die de kerstsfeer wil proeven rent naar Duitsland omdat ze het daar zo leuk vinden. Maar waarom zouden we het dichtbij niet proberen om het leuk en gezellig te krijgen", vraagt Fred Koskamp, secretaris van de organiserende stichting Winterswijk Wonderland zich af. De stichting, die in een kort verleden hoofdzakelijk alleen gedurende de decembermaand de kunstschaatsbaan ten behoeve van de winkels en de horeca in het centrum exploiteerde, is nieuw leven ingeblazen. De nieuw opgezette organisatie met een nieuw bestuur zoekt het nu in een veel breder verband. De winkeliers en de horeca, verenigingen en ook de twee kerken in het centrum zijn gevraagd mee te doen aan de tweedaagse kerstmarkt die de grootste in de regio moet worden. En daarin lijkt de organisatie van Winterswijk Wonderland goed te slagen. "Winterswijk Wonderland wordt breed gedragen: ze doen allemaal mee waardoor we veel te bieden hebben. Er is genoeg te doen voor iedereen. Achterhoekers hoeven dus niet ver te reizen."

Schaatsen en nostalgie
Het nieuwe stichtingsbestuur slaagde erin de schaatsbaan terug te laten keren. Dit keer ligt de kunststofbaan in de notaristuin. "Een veel mooiere plek zo tussen de bomen. Door de hangende lampjes rond de baan, warme chocolademelk, koffie en andere lekkernijen direct in de buurt krijgt het winterse tafereel in de tuin achter de winkels een idyllisch aanblik." De schaatsbaan is 350 vierkante meter groot. Een loopbrug verbindt de baan met het terras van de Hema. Daar is ook de uitgifte van de schaatsen. Vanaf 11 december kan gedurende de decembermaand in de Notaristuin geschaatst worden.
Aan het Willinkplein en het Weurden is een bijzondere brocante markt ingericht waar shabby chic, romantiek en lieflijk, stoer en industrieel nog meer nostalgische kerstsferen geven. In stijl gedecoreerde toegangspoorten aan het begin van de Meddosestraat, Misterstraat, Ratumsestraat en de Misterstraat omlijnen de kerstmarkt van Winterswijk Wonderland.

'Hemelse' muziekklanken
"Kerstmis kan niet beginnen zonder de verwondering van het wonder", vertelt José Kampshof die in samenwerking met werkgroepen van de katholieke Jacobuskerk en de protestantse 'grote' Jacobskerk een muzikaal 'KerKmarkt'-programma met exposities heeft georganiseerd. Op zaterdagmiddag geeft Janne-Minke Nijp in de Jacobuskerk een harpconcert. Aansluitend zingt het Euregiokoor Slavisch-Russische liederen. Er zijn midwinterhoornblazers, nog meer muziek van koren en onder meer adventsschilderijen te bewonderen. Ook binnen in de kerk is er een kerstmarkt ingericht waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan het kerkenwerk en vrede. Buiten staat een grote wensboom, waarin bezoekers van de kerk een kerstwens in kunnen hangen. "In de kerk kunnen mensen het wonder van aanstaande Kerstmis zien", aldus de organisatie.