Irritatie over 'verkeerde informatie'

Omgekeerd afval inzamelen voor gemiddeld huishouden goedkoper

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De behandeling van de afvalstoffenverordening, waarin het nieuwe systeem van afvalinzameling in Winterswijk is vastgelegd, was voor wethouder Rik Gommers aanleiding zijn ongenoegen te uiten over een ingezonden brief, die vorige week ook in deze krant stond, en berichten die daarna op Facebook hierover verschenen. In de brief wordt gesteld dat het zelf moeten wegbrengen van restafval naar een centrale container, het zogenaamde omgekeerd inzamelen, gebruiksonvriendelijk is en alleen maar bedoeld is om meer geld te verdienen aan afval. Ook zou er volgens de brievenschrijver niets geregeld zijn voor mensen met veel incontinentiemateriaal. Gommers zei dat de brief misleidende en onjuiste informatie bevatte, waardoor veel mensen op het verkeerde been zijn gezet. De gemeente moet dat beeld nu weer corrigeren.

Gemeente verdient niet aan afval
Ook wordt er de laatste tijd door diverse mensen relatie gelegd tussen illegaal afvaldumpen in het buitengebied en het omgekeerd inzamelen. Omdat mensen nu moeten gaan betalen voor een zakje dat ze naar de centrale container brengen zou dat afval dan maar in een bos in het buitengebied gegooid worden. Volgens Gommers is deze relatie er niet. "Er hoeft namelijk pas vanaf 1 januari voor het restafval betaald te worden."

Daarna legde hij nog eens uit dat voor het gemiddelde huishouden het bedrag dat betaald moet worden voor de afvalverwerking (de afvalstoffenheffing samen met het bedrag voor de weggebrachte zakken restafval) niet omhoog zal gaan. Huishoudens die hun afval goed scheiden zullen zelfs goedkoper uit zijn. Voor mensen met veel incontinentiematerialen zijn er volgens de wethouder speciale regelingen.

ROVA, die het afval voor de gemeente ophaalt en verwerkt, en gemeente verdienen niets aan het afval, ook niet aan oud papier. Alle opbrengsten van het afval worden gebruikt om de inzameling te betalen en zo goedkoop mogelijk te maken.

Geen bezwaren
De afvalstoffenverordening was al eerder in de commissievergadering besproken, maar was nu opnieuw geagendeerd omdat het concept zes weken ter inzage had gelegen. Iedere Winterswijker kon gedurende die periode bezwaar maken tegen de nieuwe manier van afval inzamelen. Niemand heeft daar echter gebruik van gemaakt, terwijl beweringen van sommige Winterswijkers doen vermoeden alsof er geen draagvlak voor is.


Vervolg op pagina 3