De kinderen zijn erg druk geweest met de voorbereiding. Foto: PR
De kinderen zijn erg druk geweest met de voorbereiding. Foto: PR Foto: PR Villa Mondriaan/SWW

Kunstenaars en conservatoren in de dop bij Museum BSO ENZOO

WINTERSWIJK - Vanaf eind oktober hebben de kinderen van Cultuur BSO & ZO, onderdeel van SWW Kinderopvang, wekelijks een bezoek gebracht aan museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Tijdens deze bijeenkomsten werden de kinderen van 4 tot 13 jaar opgeleid tot ware kunstenaars en conservatoren. Weet u bijvoorbeeld hoe Mondriaans schilderij 'Klein Jantje' is gerestaureerd? En hoe de temperatuur en het licht in een museum wordt geregeld? Dat is inmiddels allemaal al bekend terrein voor de kinderen van Cultuur BSO & ZO.

Al deze kennis en creativiteit hebben de kinderen vervolgens ingezet om een prachtig eindresultaat neer te zetten: Museum BSO ENZOO op MFA Pelkpark in Winterswijk. Dit museum over dieren is ingericht met beeldjes, schilderijen, tekeningen en enkele knutselwerkjes, die uiteraard allemaal door de kinderen zijn gemaakt. Ook het opbouwen van Museum BSO ENZOO is gerealiseerd door deze conservatoren in de dop.

Dinsdag 1 december wordt Museum BSO ENZOO om 17.00 uur feestelijk geopend op MFA Pelkpark! Enkele junior-conservatoren zullen een korte openingsspeech houden, waarna de kunstenaars en junior-conservatoren de bezoekers kunnen rondleiden door hun eigen museum.


GKC gaat lessen verzorgen voor
vluchtelingen in Berkelland

WINTERSWIJK - Het Gerrit Komrij College gaat lesgeven aan 130 minderjarige vluchtelingen die gehuisvest zijn in Borculo. De gemeente Berkelland heeft onlangs een bestuursovereenkomst gesloten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over de opvang en zorg voor 130 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV's) in de Leo Campus aan de Alexandrinalaan en Lange Dreef in Borculo. Het betreft een groep jongens en meisjes in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar, voornamelijk afkomstig uit Eritrea.

Het Gerrit Komrij College ligt buiten het onderwijsgebied van de gemeente Berkelland, maar is met de vo-scholen daar verbonden in het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Slinge-Berkel. Vanwege de isk-licentie (internationale schakelklas) van het GKC en de bijbehorende expertise, is derhalve daar de vraag neergelegd te onderzoeken of in Berkelland isk-onderwijs kan worden gegeven aan de genoemde groep AMV's.

Uiteraard vindt hierover afstemming en samenwerking plaats met de andere scholen uit het samenwerkingsverband, waaronder het Assink Lyceum, het Staring College, MaxX en AOC-Oost. Ook Sotog [stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland] heeft volledige medewerking toegezegd.

In afstemming met de gemeente Berkelland is inmiddels een locatie gevonden in Eibergen. De licentie die geldt voor de regio Winterswijk is ook van toepassing op de in te richten uitvoeringslocatie in Eibergen. Op dit moment moet alleen de bekostiging door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nog zijn beslag krijgen. Op dit moment worden al concrete stappen ondernomen, maar die worden pas definitief als zekerheid verkregen is over de financiering door het ministerie.

Het voornemen is om bij de start van het nieuwe kalenderjaar met de lessen te beginnen. Projectleider namens het Gerrit Komrij College is Ed de Graaf die daarvoor een gedeelte van zijn tijd beschikbaar is gesteld.

Op woensdagmiddag 25 november heeft de gemeente Berkelland in een officieel persbericht melding gemaakt van deze ontwikkelingen. Begin december zal het GKC samen met de gemeente tijdens een bijeenkomst de toekomstige buren in Eibergen nader informeren.


Boeken- en platenbeurs van stichting Vrienden van Antoniushove

LICHTENVOORDE - Op zondag 6 december houden de Vrienden Van Antoniushove opnieuw de jaarlijkse boeken- en platenbeurs in woon- en zorgcentrum Careaz-Antoniushove in Lichtenvoorde (tegenover het gemeentehuis). Door op die dag boeken, platen of cd's te kopen steunt men de Stichting Vrienden Van Antoniushove. "Duizenden boeken staan deze dag gesorteerd op alfabetische volgorde of op thema zodat het zoeken voor bezoekers een stuk makkelijker wordt. Zo is er een afdeling kookboeken, maar ook kinderboeken zijn er volop," aldus Frans Ticheloven, voorzitter van de organiserende stichting VVA uit Lichtenvoorde. De Vrienden Van Antoniushove is erg blij met elke donatie, maar vooral met vaste donateurs. Zonder hen wordt het voor de VVA steeds moeilijker om zich in te zetten voor één van de meest kwetsbare groepen.

Info: 0544-372064 of bij Frans Ticheloven, voorzitter van VVA, tel. 0544-377555.