De fietsen van alle voetballers die kwamen trainen bij FC Winterswijk, werden donderdag gecontroleerd op goede verlichting en reflectie. Foto: Bram Beckmans
De fietsen van alle voetballers die kwamen trainen bij FC Winterswijk, werden donderdag gecontroleerd op goede verlichting en reflectie. Foto: Bram Beckmans Foto: Bram Beckmans

Fietsende voetballers gecontroleerd

WINTERSWIJK - Op donderdagavond 26 november werd er op het terrein van FC Winterswijk aan de Jaspersweg grondig gecontroleerd op fietsverlichting. Binnenkomende leden op weg naar de training konden het terrein niet op voordat hun fiets werd gecontroleerd op werkende fietsverlichting en de juiste reflectie. Voor leden en ophalende ouders die weer op weg naar huis waren gold hetzelfde.

Door Bram Beckmans

Het was dit jaar voor het eerst dat de verlichtingsactie bij FC Winterswijk gehouden werd. In het verleden waren de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland al bij diverse sportverenigingen in Winterswijk aanwezig maar tot een bezoek bij deze voetbalvereniging kwam het nog niet. Een handvol vrijwilligers hielden de arriverende voetballers en voetbalsters bij de ingang van het terrein tegen. "Je mag pas gaan trainen als je fiets nagekeken is", riep een van de vrijwilligers.

Gele Kaart
Leden zonder verlichting of reflectie ontvingen een gele kaart. Iets waar voetbalspelers normaal gesproken bekend mee zijn. Echter bevatte het ditmaal een andere boodschap. Met deze gele kaart werd de fietser gewaarschuwd. "Eigenlijk zijn we blij dat we je deze kaart nog kunnen overhandigen", stond er groot op de kaart gedrukt. Met aanvullend de herinnering om voor werkende fietsverlichting te zorgen.

Via deze kaart willen de club en VVN ook ouders bewuster maken om goede fietsverlichting aan te schaffen voor hun kind en ze pas te laten vertrekken indien de verlichting ook is ingeschakeld.

Verantwoordelijkheid
Bert Grevers, jeugdvoorzitter van FC Winterswijk en tevens vrijwilliger bij VVN-Winterswijk, zorgde ervoor dat de actie plaats kon vinden op het terrein. Hij benadrukte de noodzaak van goede fietsverlichting en vertelde dat de club zich verantwoordelijk voelt dat leden met goede verlichting naar de club komen maar ook weer veilig huiswaarts gaan. "Donderdagavond traint de jeugd en na de training steken ze in grote groepen de kruising over, op zich al een gevaarlijke situatie, maar al helemaal zonder werkende verlichting", stelt Grevers.

Verder wordt de verlichting op het parkeerterrein bij FC Winterswijk gezien als een knelpunt. Sinds de bouw van het sportcomplex is dit eigenlijk nog nooit in orde geweest. Er ligt een voorstel bij de gemeente klaar om de verlichting te verbeteren, echter laat dit steeds op zich wachten.

Vooral de parkeerplaatsen van de auto's zijn onvoldoende verlicht. Regelmatig rennen of fietsen kinderen tussen de auto's door en deze zijn niet goed zichtbaar, zeker nu het buiten sneller donker wordt.

Ook financiƫle gevolgen
Behalve dat het fietsen zonder licht levensgevaarlijk is heeft de politie aangekondigd om vanaf 1 december weer intensiever te gaan controleren op fietsverlichting en zo nodig te bekeuren. Een fietser zonder deugdelijke verlichting betaalt bij een controle 55 euro.

Actie goed opgevat
Uiteindelijk werden er 208 fietsen gekeurd, waarvan er 43 fietsen waren waar de verlichting niet in orde was of reflectie ontbrak. Dit kan gezien worden als een redelijk resultaat.

De actie werd door de leden goed opgevat en ondersteund. Voor het voetbalteam met het hoogste aantal goedgekeurde fietsen staat binnenkort een taart klaar.