Foto: PR
Foto: PR Foto: PR stichting Filmhuis

Filmhuis: Victoria

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 1 december de film Victoria. De voorstelling in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat in Winterswijk en begint om 21.00 uur. Reserveren is gewenst en kan - bij voorkeyr - via www.skopein.nl, eventueel via 0543-521515.

Een filmische roes, daar komt de Spaanse Victoria in nachtelijk Berlijn in terecht. Voor ons en voor haar duurt die roes 140 minuten. De tijd voor hoofdrolspeler en publiek loopt gelijk, want Victoria is in één take opgenomen. Alles achter elkaar, zonder beelden te snijden, het verhaal speelt zich ook echt in die bijna 2,5 uur af. Dat is een technisch knappe prestatie, maar de kijker blijft ook bijna continu op het puntje van zijn stoel zitten.

Victoria ontmoet bij een discotheek in Berlijn vier jongens, die zich als echte Berlijners voorstellen en haar de stad wel willen laten zien. Zij is nieuw, zoekt vriendschap en wil die hippe stad wel leren kennen. Het vijftal trekt door de nachtelijke straten, op zoek naar nog wat te drinken en leuke plekken om lekker rond te hangen.
Sonne, Boxer, Blinker en Fuß moeten echter ook nog een karweitje uitvoeren. Omdat Fuß niet meer op zijn benen kan staan wordt Victoria overgehaald zijn plaats in te nemen. De klus blijkt een bankoverval te zijn, het meisje moet de vluchtwagen besturen. Het werk wordt onder hoge druk succesvol uitgevoerd, de hoofdrolspelers willen dat vieren in de nachtclub waar ze elkaar eerder die nacht hebben ontmoet. En dat ontaardt in een dramatische finale.

Zowel de film als regisseur Sebastian Schipper en de beide hoofdrolspelers ontvingen tijdens de uitreiking van de Deutscher Filmpreis 2015 een eerste (gouden) Prijs.