Wim van Heugten en Nico Wissing tijdens de overhandiging. Foto: Rob Vister
Wim van Heugten en Nico Wissing tijdens de overhandiging. Foto: Rob Vister Foto: Rob Vister

Jaarboek: blik op historische tuinen

Jaarboek 39 voor tuinontwerper Nico Wissing

's-HEERENBERG - Met gepaste trots en een razend enthousiasme, werd op donderdag 12 november in de Heeren Dubbel, bij kasteel Huis Bergh, het jaarboek Achterhoek en Liemers, editie 39, aan de verwachtingsvolle aanwezigen, gepresenteerd. Een bijzonder woord van welkom was er van Wim van Heugten, hoofdredacteur en voorzitter van de redactiecommissie, voor de tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing uit Megchelen, die uit zijn handen het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen.

"Het is niet voor niets dat wij het eerste exemplaar van ons jaarboek, dat uitsluitend is gewijd aan bijzondere en historische tuinen in de Achterhoek en Liemers, aan Nico wilden uitreiken. Behalve dat Nico zijn kwaliteiten al meer dan dertig jaar op herkenbare wijze etaleert, hetgeen hij in 2010 beloond zag worden met de wereldtitel tijdens de gardening worldcup in het Japanse Nagasaki, heeft hij ook zeer veel interesse in historische tuinen. Hij is wereldwijd een veel gevraagde ontwerper en tuinarchitect", vertelt van Heugten.

"In dank neem ik dit prachtige jaarboek in ontvangst en zal het met veel plezier gaan lezen.
Het klopt inderdaad dat met name historische tuinen mijn grote passie zijn. Gelukkig wordt de laatste tijd weer erg veel aandacht besteed aan tuinen in het algemeen en historische tuinen in het bijzonder. In het verleden was dat wel anders en werden tuinen alleen maar gezien als algemeen nut. Voor andere doeleinden was er nauwelijks plaats. Een uitzondering daarop vormden de stadstuinen die vooral in de 19e eeuw als groen erg werden gewaardeerd", aldus Wissing.

Deze door diverse auteurs geschreven speciale editie is volgens enkele aanwezigen, een parel voor liefhebbers van historische tuinen. De totstandkoming en specifieke kenmerken van de diverse tuinen in de Achterhoek en Liemers wordt in het boek uitvoerig beschreven. Een van de tuinen die bijzondere belangstelling geniet is de 'gaarde' van het kasteel Huis Bergh, die momenteel in de oude staat wordt teruggebracht. De oudste vermelding van de gaarde bij het kasteel dateert uit 1460, getuige een afschrift van een rekening die gevonden is in het unieke archief van het kasteel.
Vermeldenswaard is de vondst uit hetzelfde archief dat eind 17e eeuw melding wordt gemaakt van het feit dat in deze tuinen een waterspuwende triton heeft gestaan die daar in opdracht van Graaf Oswald III is geplaatst. In het plan van herstel van de gaarde, zal er ruimte worden gemaakt, om samen met enkele zandstenen beelden, die hier vroeger ook hebben gestaan, een triton terug te plaatsen. In het voorjaar van 2016 wordt deze historische tuin officieel geopend.

Enthousiast waren enkele toehoorders ook over de tuinen van Wierse, die beschreven werden als een levend schilderij. Zonder overigens afbreuk te doen aan de andere mooie tuinen die in dit jaarboek staan vermeld.
En zonder tekort te willen doen aan de andere auteurs. Het is niet mogelijk om alle tuinen, die in het jaarboek vermeld staan, te noemen.

Wim van Heugten en Nico Wissing tijdens de overhandiging. Foto: Rob Vister