Het terrein waar de Vliertuin moet komen, met op de achtergrond het tijdelijk onderkomen van de De Vlier in de voormalige school De Olm. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het terrein waar de Vliertuin moet komen, met op de achtergrond het tijdelijk onderkomen van de De Vlier in de voormalige school De Olm. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Bouw de Vliertuin kan snel starten

Vertraging ontstaan door tekort op budget

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Het oude schoolgebouw van Daltonschool de Vlier is al enige tijd geleden afgebroken. De leerlingen krijgen sindsdien les in de gebouwen van de voormalige Olm.

Extra krediet nodig van 238.000 euro

Volgens de oorspronkelijke planning had de nieuwbouw van school en sportzaal, aangeduid als de Vliertuin, al begonnen moeten zijn, maar bij de voorbereiding hiervan is vertraging ontstaan omdat de ter beschikking gestelde budgetten niet hoog genoeg bleken te zijn. Daarom wil de gemeente nu extra geld ter beschikking stellen, zodat de bouw snel kan beginnen. De gemeenteraad moet hier op de raadsvergadering van 26 november nog wel mee instemmen.

Bouwplan versoberd
Burgemeester Thijs van Beem vertelt dat bij de aanbesteding bleek dat de laagste inschrijving van WAM van Duren uit kwam boven het krediet. Samen met De Woonplaats, die verantwoordelijk is voor de bouw van de nieuwe school, is daarna het bouwplan versoberd om dichterbij het oorspronkelijke geraamde bedrag te komen. Voor de school was een gemeentelijke bijdrage van bijna 1,8 miljoen euro beschikbaar en voor de sportzaal 1.275.000 euro. Ondanks de versobering is toch nog een extra krediet nodig van 238.000 euro. De extra kosten worden ook veroorzaakt doordat bij de oorspronkelijke begroting te weinig rekening is gehouden met de voorbereidingskosten.

Duurzame energie
"Er is ook een tekort ontstaan, omdat er dingen zijn toegevoegd", zegt de burgemeester. "Er zijn extra uitgaven voor duurzaamheid, want het worden energieneutrale gebouwen." Het gaat daarbij om zonnepanelen en led-verlichting. Dit vraagt om extra investeringen, maar die verdienen zichzelf terug doordat er jaarlijks 4800 euro op de energiekosten bespaard kan worden. Een deel van het benodigde extra krediet, 68.000 euro komt uit het Investeringsbudget voor stedelijke vernieuwing (ISV). Deze provinciale gelden moeten wel uiterlijk in 2016 uitgegeven zijn. De overige 170.000 euro zal de gemeente zelf bijpassen.
Met de nieuwbouw van de Vliertuin start voorlopig het laatste grote scholenproject. Hiervoor werden het Gerrit Komrij College (GKC), het Pelkpark en de Sint Jozefschool gebouwd. "Bij het GKC en de Sint Jozefschool was er een overschot", zegt van Beem. "De bouw kan nu snel beginnen. Daarom is het collegebesluit ook met spoed toegevoegd aan de agenda van de commissie samenleving, zodat het deze maand nog in de raad kan komen. Bij wijze van spreken kan er dan in december begonnen worden." De aannemer komt na een positief besluit zo snel mogelijk met een aangepaste planning.