100% Running Winterswijk. Foto: Tanja Bouwhuis
100% Running Winterswijk. Foto: Tanja Bouwhuis Foto: Tanja Bouwhuis

Winterswijkers in Roparun

Hardlopend van Hamburg naar Rotterdam

WINTERSWIJK – Een team Winterswijkers gaat meedoen aan de Roparun 2016. De Roparun is een unieke estafetteloop naar Rotterdam. De Winterswijkse hardlopers beginnen in de Noord-Duitse havenstad Hamburg. Team 100% Running Winterswijk doet dat met een speciaal doel: geld inzamelen om de levensomstandigheden van kankerpatiënten te verbeteren. Op zaterdag 14 mei gaat de 25e Roparun van start.

Het team van 100% Running Winterswijk bestaat uit zeven hardlopers uit Winterswijk. Teamcaptain is Ruud Storck. De andere lopers zijn Werner Menkehorst, Nicole en Dirk Nijmeijer, Maureen Leemrijse, Harold Koopman, Bart Mentink. De achtste loper komt uit Zutphen; Theo Klein Bleumink. Hij is de directe aanleiding voor de deelname van het Winterswijkse team aan de Roparun van 2016.

Zutphen meest dichtbij als doorkomst-stad

Teamcaptain Ruud Storck is in het dagelijks leven psycholoog. "In mijn praktijk komen vaak mensen die worstelen met de verwerking van kanker. Ze hebben dan allerlei vragen of problemen. Nadat ik afgelopen juni mijn vriend Theo een keer aan de telefoon had begon hij enthousiast te vertellen over hoe mooi het in Zutphen was geweest tijdens de doorkomst van de Roparun. Ik heb me toen verdiept in de Roparun. Mijn conclusie was dat ik graag met een groep Winterswijkers aan de Roparun mee wil doen. Op een sportieve manier gaan we een vrij directe bijdrage leveren aan de ondersteuning van mensen met kanker. Het Hof van Kairos, hier in Winterswijk, is een geweldig voorbeeld. Dat maakt mij erg blij. Het is dan ook geweldig te ervaren dat na een paar telefoontjes ik de groep lopers al bij elkaar had. Het spreekt ons allen aan!"

550 km in 48 uur
De lopers van 100% Running Winterswijk zullen in ongeveer 48 uur maar liefst 550 kilometer moeten afleggen tijdens de sponsorloop. Na een kleine ronde in Hamburg gaat de reis naar Bremen. Bij het zuidelijkste puntje van de provincie Groningen komen de lopers weer in Nederland. Via Emmen en Almelo komen de ploegen in Zutphen. "Het is één grote happening in de steden waar we komen. Zutphen was vorig jaar Roparunnerstad van 2015 op de Duitse Route. Dat is de stad die de doorkomst het leukst en gezelligst maakt voor de lopers. Ontzettend gaaf om zo'n uitgelaten sfeer mee te maken", aldus een enthousiaste captain Storck.

Na Zutphen en Apeldoorn gaat de route over de Veluwe naar Ede en Wageningen. Menkehorst: "Via de Betuwe gaan we dan richting de Coolsingel in Rotterdam, daar is de finishstreep."
De stichting Roparun is in 1992 opgericht en besteedt al haar inkomsten aan diverse projecten om de levensomstandigheden van mensen die met kanker te maken te hebben, te verbeteren. Roparun is een afkorting voor Rotterdam Parijs Run. Tijdens de eerste editie in 1992 deden er dertien teams mee en liepen nog van Rotterdam naar Parijs. In 2000 waren er al 150 teams. In 2004, de editie waarin de Roparun in tegengestelde richting (Parijs - Rotterdam) werd gelopen, waren er 188 teams en was de opbrengst 2,6 miljoen euro. Voor 2011 waren er 274 teams en was de opbrengst ruim 4,9 miljoen euro.

In 2012 startte, tegelijk met de run vanuit Parijs, voor het eerst een run vanuit Hamburg. De drukte op de route en ook de wachtlijst maakten dit noodzakelijk maar ook mogelijk. "In 2015 is er ruim 5 miljoen euro opgehaald", weet Menkehorst.

Vrijwilligers en sponsors gezocht
Meedoen aan de Roparun is een hele onderneming.
"Wij zoeken daarom sponsors, partners en vrijwilligers die deze bijzondere en sportieve uitdaging met ons een succes willen maken. Om de acht lopers te begeleiden is een team van ruim vijftien personen nodig: voor het vervoer, de catering, de sportverzorging en begeleidende fietsers", legt Menkehorst uit.

"Daarvoor hebben we een eigen website. Daar, en op de website www.roparun.nl is nog veel meer informatie te vinden over de stichting, haar doelen en de verschillende projecten."


www.100runningwinterswijk.nl