Pact arbeidsmarkt over de grens

Gemeente Winterswijk neemt deel

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk neemt deel aan het Pact arbeidsmarkt over de grens, een initiatief van Euregio om de grensoverschrijdende arbeidsmarkt een impuls te geven. Dat wil de Euregio bereiken door alle organisaties die betrokken zijn bij het ontwikkelen van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt met elkaar te verbinden.

De betrokken scholen, stichtingen, bedrijven en overheden uit het Euregio-gebied (Achterhoek, Twente, Ommen en Hardenberg in Overijssel en Coevorden in Drente en delen van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen) ondertekenen daartoe op donderdag 10 december in het onderkomen van de firma Tobit-Software aan de Parallelstrasse in het Duitse Ahaus het pact. Namens de gemeente Winterswijk tekent burgemeester Thijs van Beem. Hij is enthousiast is over het initiatief waarin hij mogelijkheden ziet om Nederlandse werkzoekenden aan een baan in Duitsland te helpen. En die zijn er volgens hem voldoende.

Stimulans
"Dit grote Euregio-project stimuleert grensoverschrijdend werken. Als je in Winterswijk de grens weghaalt en een cirkel van een uur rijden om de arbeidsmarkt trekt, komen 200.000 banen binnen bereik en dat is geweldig. Er zijn enorm veel mogelijkheden, ook voor de jeugd.''

Door het pact te ondertekenen verplichten de partners zich om maatregelen te nemen om het Nederlanders mogelijk te maken om in Duitsland aan het werk te gaan. De gemeente Winterswijk is al betrokken bij initiatieven om de grensoverschrijdende arbeidsmarkt een impuls te geven, zoals het geven van lessen Duits aan leerlingen van de basisschool in Kotten, het grensoverschrijdend dienstencentrum in Gaxel, de cursussen Duitse taal en cultuur voor zowel ambtenaren als werknemers van winkels, de aanstelling van een jobhunter voor de Duitse arbeidsmarkt bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek, de VreWin (samenwerking Vredense en Winterswijkse ondernemers) en de Goethe-certificaten op het voortgezet onderwijs. Het is de bedoeling dat de lessen Duits aan de leerlingen van de basisschool in Kotten een vervolg krijgen. "Die willen we over het hele gebied uitrollen, daar is belangstelling voor'', aldus Van Beem.
De organisaties die meedoen aan het Pact arbeidsmarkt over de grens publiceren de maatregelen die ze nemen om het Nederlanders mogelijk te maken in Duitsland aan de slag te gaan, op de website www.pactarbeidsmarktoverdegrens.eu. "Zo weet je waar anderen, zoals de omliggende Nederlandse en Duitse gemeenten, op het gebied van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt mee bezig zijn'', aldus Van Beem. "Op die site kun je ideeën vinden waar je zelf iets mee kunt doen.''