De jobhunters van de Sociale Dienst Oost Achterhoek: Van links naar rechts: Evert Jan Hamer, Suzanne Klein Wolterink, Alexandra Arens, Marion Man en Erica Schuin. Lisette Reimerink ontbreekt op deze foto.
De jobhunters van de Sociale Dienst Oost Achterhoek: Van links naar rechts: Evert Jan Hamer, Suzanne Klein Wolterink, Alexandra Arens, Marion Man en Erica Schuin. Lisette Reimerink ontbreekt op deze foto. Foto: PR

Sociale Dienst Oost Achterhoek werkt

Actieve aanpak werpt vruchten af

WINTERSWIJK - De Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) heeft dit jaar 215 werkzoekenden geplaatst op een betaalde baan. Hiermee is het aantal plaatsingen in 2014 (187) al overschreden met de maanden november en december nog voor de boeg. Uitgaande van de gemiddelde kosten per uitkeringsjaar van 15.000 euro, geeft dit resultaat een besparing van 3,2 miljoen euro op de uitkeringskosten van de drie gemeenten die samenwerken in de Sociale Dienst Oost Achterhoek (Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk). Ten opzichte van vorig jaar stijgt deze besparing met 420.000 euro.

Redenen voor dit succes
Natuurlijk is merkbaar dat de economie een voorzichtig herstel laat zien. Nog veel meer is dit succes terug te voeren op de werkwijze die sinds het aanstellen van de jobhunters is doorontwikkeld. Voor elke gemeente is een vaste jobhunter beschikbaar, die vanaf 2013 meer en meer een bekend gezicht is geworden voor werkgevers. Dit jaar is bovendien een jobhunter gestart die zich richt op de Duitse arbeidsmarkt en is er extra ingezet op het werven van werkervaringplekken.

De wethouders die deel uit maken van het dagelijks bestuur, wethouder Aalderink voor Winterswijk, wethouder Boer voor Berkelland en wethouder Hoijtink voor Oost Gelre, leveren met grote regelmaat hun bijdrage aan de goede contacten met werkgevers. Bezoeken en afspraken met werkgevers waarbij de wethouders, de bedrijfscontactfunctionarissen van de gemeenten en de jobhunters van de Sociale Dienst Oost Achterhoek gezamenlijk optrekken, vormen de basis voor tal van nieuwe contacten en een steeds verder groeiend werkgeversnetwerk.

Re-integratiebegeleiding
Niet alle werkzoekenden zijn op het moment dat zij hun uitkering aanvragen meteen bemiddelbaar naar betaald werk. De klantmanagers van de Sociale Dienst Oost Achterhoek trainen, coachen en begeleiden de werkzoekenden tijdens hun zoektocht naar werk. Dit doen zij individueel en groepsgewijs. Zelfredzaamheid is een sleutelterm, waarbij in de situatie dat ondersteuning gewenst is, deze ook wordt gegeven. De aandacht van de klantmanagers van Jouw Unit, het onderdeel van het Loopbaanplein Oost Achterhoek dat zich richt op jongeren onder de 27 jaar, heeft ertoe bijgedragen dat meer dan 30 jongeren een opleiding zijn gaan volgen en daardoor geen uitkering meer nodig hebben.

De toekomst
Volgend jaar gaan de publieke arbeidsbemiddelaars (UWV Werkbedrijf en de gemeenten) samen werken in het WerkgeversServicePunt Achterhoek. De insteek van deze samenwerking is het nog beter kunnen bedienen van werkgevers in de regio Achterhoek. Waar zij mogelijk nu nog contact hebben met medewerkers van het UWV, de Sociale Dienst en het Wsw-bedrijf, kunnen zij dan terecht bij één contactpersoon voor alle werkzoekenden van die partijen. Dit maakt de kans op een succesvolle en efficiënte vervulling van de beschikbare werkplekken nog groter.

De door alle partijen opgebouwde contacten en bewezen werkwijzen worden dan samengevoegd tot een herkenbaar en waar mogelijk nog beter geheel.