De schaapherders geven uitleg.
De schaapherders geven uitleg. Foto: Bart Kraan

Eigen schaapskooi hartenwens

Van Stichting Landschapskudde Oost Achterhoek

WINTERSWIJK - Een schaapskooi waar herder Roelof Kuipers en zijn collega Peter Wilke hun schapen en lammeren onderdak kunnen bieden, een informatiecentrum over de kudde, het huisdierras Groot Heideschaap en het Korenburgerveen, een theeschenkerij met terras en een multifunctionele ruimte voor onder meer workshops en exposities.

Door Bart Kraan

Die faciliteiten wil de Stichting Landschapskudde Oost-Achterhoek graag realiseren op landgoed Mentink aan de Mentinkweg, nabij het Korenburgerveen in het buitengebied van Winterwijk, eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. De schaapskooi zou ook moeten gaan fungeren als startpunt voor toeristische fiets- en wandelroutes en plek voor educatie door bijvoorbeeld Staring Natuur- en Milieueducatie.

Toeristische attractie
"Dat centrum moet een toeristische attractie gaan vormen'', aldus secretaris Helma Ligtenbarg van de Stichting Landschapskudde Oost-Achterhoek. "Er lopen daar altijd schapen rond, dat vinden mensen leuk. In het informatiecentrum kunnen ze wat leren over de schapen en de omgeving. Dit is een bijzonder gebied, dat toeristen veel te bieden heeft. Je kunt dat informatiecentrum vergelijken met het informatiecentrum van Natuurmonumenten in het Montferland of het informatiecentrum in Zwillbrock (waar mensen terecht kunnen met vragen of het Zwillbrocker Venn en de flamingo's die daar 's zomers verblijven, BK). En het zou fijn zijn als er een startpunt voor excursies door de omgeving komt.''

Herder Roelof Kuiper kan zich helemaal vinden in de wens van de stichting, die beide herders op diverse manieren ondersteunt. "Wij opereren in Oost-Gelre, Winterswijk en Aalten, het centrum daarvan ligt in de schil rond het Korenburgerveen. Laten we alles bij elkaar trekken en proberen met diverse partijen het gebied aantrekkelijk te maken en er iets groots realiseren, dat geld oplevert'', aldus Kuipers. "Zo'n schaapskooi is het hele jaar in gebruik en is dus interessant voor toeristen. Je kunt er bijvoorbeeld ook een openluchtmuseum realiseren en de Winterswijkse Ruiter- en Ponyclub zou er evenementen kunnen houden.''

Ligtenbarg en voorzitter Henk Berenschot van de Stichting Landschapskudde Oost-Achterhoek brachten vorige week vrijdag de hartenwens van hun stichting ter sprake tijdens een bijeenkomst met de wethouders Vincent van Uem (Oost-Gelre), Gert-Jan te Gronde en Rick Gommers (beiden Winterswijk) – Wim Aalderink van Winterswijk, Henk Wiltink en Erik Luiten (beiden Aalten) waren ook uitgenodigd, maar konden niet – , Joost Ruizendaal (beleidsmedewerker Sociale Dienst Oost-Achterhoek) en Edwin Reessink (arbeidsbemiddelaar Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen).

Te Gronde ziet de plannen van de stichting wel zitten. "Bij zo'n schaapskooi is altijd iets te doen, dus ik zie wel kansen. De locatie is ook prima, zo dicht bij Winterswijk en het Korenburgerveen. Maar we moeten er wel goed naar kijken, want we zullen voor dit initiatief natuurlijk wel ergens geld vandaan moeten halen.''

Werkervaringsplekken
De bijeenkomst in Den Oppas, het onderkomen van Natuurmonumenten in Winterswijk, was ook bedoeld om de wethouders en vertegenwoordigers van SDOA en ISWI bij te praten over de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de kudde die onder de hoede staat van Peter Wilke. Hij staat sinds 1 mei drie dagen in de week Kuipers bij omdat die niet op adequate wijze voor zowel de kudde in Winterswijk als de kudde in Oost-Gelre kan zorgen en ontfermt zich ook over de mensen die via de SDOA en de ISWI bij hem een werkervaringsplek hebben gekregen.

"We hebben er met Henk Korten van het UWV over gesproken'', aldus Ligtenbarg voor aanvang van de bijeenkomst. "En we zijn tot de conclusie gekomen dat wij ook verantwoordelijk zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sommigen zijn niet geschikt voor fabriekswerk, boerenjongens bijvoorbeeld, maar die komen bij ons wel tot hun recht."

Zes mensen
Wilke begon met vier mensen, nu zijn dat er zes. "Ze zijn er als Peter er is", aldus Ligtenbarg. "Ze komen bepaalde dagdelen met als doel terugkeer naar een betaalde baan en houden zich onder meer bezig met het snoeien van berenklauw en andere ongewenst begroeiing en het voeren en verzetten van de schapen. Dit is een uniek project, want nergens anders zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk bij schaapsherders."

Het project is tot dusver een succes. Die vrijdagmorgen zijn Bart ter Haar, Jan Korten en Karel Weiss onder leiding van Wilke aan het werk in de buurt van Den Oppas. Ze geven aan dat het hen bevalt in de natuur. Op zijn beurt is Wilke content met de inzet van zijn zes assistenten. "Ze hebben een dag meegelopen om te kijken of het beviel en iedereen is gebleven. Er zijn wel eens problemen, maar over het algemeen gaat het goed."

Ook werkplekken in schaapskooi
Als straks de schaapskooi een feit is, is het de bedoeling dat ook daar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag gaan. Het gaat dan met name om mensen die werken in de natuur wat minder aanspreekt. "Niet iedereen wil het veld in", aldus Ligtenbarg. Wilke: "Het werk buiten is zwaar en is dus wat minder geschikt voor vrouwen."
Ook in het naast landgoed Mentink gelegen Arrisveld, waar een gezondheidspark is gepland, kunnen mensen van de SDOA en ISWI worden ingezet. "Er zijn ideeën rond de oude boerderij op het Arrisveld voor een megamoestuin ter voorziening van de keuken van het ziekenhuis", aldus Ligtenbarg. "Natuurlijk moet ook dit gebied onderhouden worden, een soort van parkmanagement. Ook daarvoor kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanuit de kudde worden ingezet."