De drie wethouders presenteren de 'inspiratie-poster'. Foto: Leo van der Linde
De drie wethouders presenteren de 'inspiratie-poster'. Foto: Leo van der Linde Foto: Leo van der Linde

Erfgoedbeurs voor Oost-Achterhoek

BREDEVOORT - Ruim 150 liefhebbers van het cultureel erfgoed bezochten op maandag 2 nonember de Erfgoedbeurs in De Koppelkerk in Bredevoort. De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk stellen nieuw erfgoedbeleid op. Hierover wilde men graag met eigenaren, organisaties en bedrijven die zich bezighouden in overleg treden.

Door Leo van der Linde

Liefst 28 organisaties waren maandagmiddag aanwezig met een stand in de Koppelkerk. Het middagprogramma startte met een welkomstwoord van dagvoorzitter Tanja Abbas. Zij introduceerde de wethouders cultureel erfgoed: Ted Kok van Aalten, Vincent van Uem van Oost Gelre en Rik Gommers van Winterswijk. Kok herdacht voorafgaande de start van het programma het onverwachte overlijden van Truus Boland uit Dinxperlo. Zij heeft veel betekend voor het cultureel erfgoed met name in Dinxperlo. In september werd ze nog voorgedragen voor de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten.

Kok had lovende woorden voor allerlei initiatieven. Wethouder Vincent van Uem van Oost Gelre noemde het bloemencorso als voorbeeld van cultureel erfgoed, net als de onlangs gehouden Slag om Grolle. Winterswijk is trots op de restauratie van allerlei monumentale panden. Vervolgens werd door de drie wethouders de gezamenlijke flyer gepresenteerd over herbestemming van karakteristieke panden. Deze flyer moet dienst doen als 'inspirateposter' voor een duurzame herbestemming van karakteristieke panden.In de oostelijke Achterhoek gaat het dan met name over cultuurhistorisch waardevolle oude boerderijen, schuren of kleinere agrarische objecten als kippenhokken. Maar ook fabrieksgebouwen, kerken, postkantoren, scholen of stationsgebouwen kunnen hun functie verliezen of leeg komen te staan. In de flyer staan een aantal voorbeelden uit de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk van objecten welke een passende bestemming hebben gekregen.

Duurzaamheid
De flyer gaat ook in op bijvoorbeeld toepassing van zonnepanelen en isolatie bij monumentale panden. In de flyer pleit men voor het inzetten van kleine bouwwerken als bakhuisjes en kippenhokken. Bakhuisjes kunnen bijvoorbeeld als speelobject voor kinderen dienen. Ernst van der Grijp van de Monumentenwacht ging in op allerlei vormen van restauratie. Kwaliteit en vakmanschap zijn hierbij van groot belang. Ruim 25 standhouders lieten tijdens de Erfgoedbeurs hiervan voorbeelden zien zoals atelier 't Aanzicht uit Bredevoort, gespecialiseerd in allerlei glassoorten voor historische monumentale panden, smederij Bosman en restauratiebedrijf Ten Haken.

Daarna konden de deelnemers meedoen aan een drietal workshops. Men had hierbij de keuze uit een workshop 'Erfinrichting', workshop 'Herbestemming' en de workshop 'Duurzaamheid'. Vervolgens was er een lezing over 'Duurzaamheid en erfgoed' door Huub van der Ven van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Gedeputeerde Josan Meijers gaf hierna een presentatie over het erfgoedbeleid van de provincie Gelderland.
Veel belangstelling hadden de deelnemers voor de stands van onder meer de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten-Dinxperlo-Wisch (ADW), Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL), de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk, Aaltense en Dinxperlose Musea en Vereniging Het Museum Winterswijk.