Van Dijk, de wethouders, de watergraaf en vertegenwoordigers van organisaties uit het gebied. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Van Dijk, de wethouders, de watergraaf en vertegenwoordigers van organisaties uit het gebied. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gedeputeerde bekijkt projecten in
Nationaal Landschap Winterswijk

'Als u door wilt, hebt u een gouden toekomst'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Donderdag bezocht gedeputeerde Jan Jacob van Dijk Bredevoort, waar een gezamenlijke bijeenkomst van de gemeentes en organisaties, die actief zijn in het Nationaal Landschap Winterswijk, werd gehouden. Er werden projecten gepresenteerd die mede dankzij geld van de provincie mogelijk waren gemaakt, zoals een bomenroute in de tuin van Sint Bernardus en enkele apps voor de mobiele telefoon, waarmee in Winterswijk een Komrijroute gevolgd of langs scholtengoederen gefietst kan worden.

Tijdens de lunch werden een bruine bonensoep en een ertwensoep gegeten, die bereid waren volgens de recepten uit de Smaak van Winterswijk, het kookboek dat ook dankzij de financiële bijdrage van de provincie tot stand is gekomen. Alle projecten zijn bedoeld om het Nationaal Landschap meer aandacht te geven en te promoten.

Provincie geeft wél geld
Van Dijk bracht in herinnering dat het rijk in 2010 de geldkraan voor de Nationale Landschappen dichtdraaide. "Het Nationaal Landschap werd te vondeling gelegd", zei van Dijk, "Niemand bekommerde zich er meer om." In Gelderland lagen zeven van deze gebieden. Van Dijk vond het zonde om daar niets meer mee te doen. "We zagen dat er in paar van die Nationale Landschappen wel energie op zat zoals in Winterswijk." Per gebied werd 70.000 euro ter beschikking gesteld voor goede plannen. Daarvan werden er een aantal in Bredevoort uitgevoerd en bekeken. Over de andere waren presentaties ingericht.

'Toekomst bepaalt u zelf'
Van Dijk is tevreden over het resultaat van de uitgevoerde activiteiten. Hij hield de aanwezigen voor, dat ze zelf de toekomst van het Nationale Landschap bepalen. "Als u door wil, dan hebt u een gouden toekomst. Als u het laat sloffen, dan is de toekomst minder rooskleurig." De gedeputeerde vindt dat dit niet moet gebeuren. "U mag trotst zijn op het bereikte. Maak de toekomst waar." Namens de aanwezige gemeenten zei Gert-Jan te Gronde, wethouder in Winterswijk, dat de samenwerking geïntensiveerd zal worden. "We hebben met de gerealiseerde projecten onze kernkwaliteiten laten zien en die versterkt." In het kader van Europese subsidies wordt voortaan de samenwerking niet alleen maar beperkt tot het deel dat bij het Nationale Landschap hoort, maar tot het totale grondgebied van de gemeenten Winterswijk, Aalten en Oost Gelre. Naast de gemeenten zijn de provincie en het Waterschap Rijn en IJssel een belangrijke partner.

Zeer uiteenlopende projecten
Andere projecten die dankzij de impuls van de provincie uitgevoerd konden worden waren het aanpassen van de welkomstborden langs de invalswegen van de gemeente Winterswijk. Welkom in Winterswijk, Nationaal Landschap, staat daarop nu te lezen. En er kwam een website over het Nationaal Landschap, waarop alle informatie over het gebied gevonden kan worden, en waarmee ondernemers zich kunnen profileren.

Daarnaast is er een infobord ontwikkeld met daarop een kaart van het gebied met een beschrijving van de meest bijzondere plekken in dit Nationaal Landschap. Recreatieondernemers en horecabedrijven kunnen deze tegen geringe kosten aanschaffen en plaatsen bij hun bedrijf. In de gemeente Oost Gelre werd met de subsidie de Grolse Linie beter zichtbaar gemaakt in het landschap.


Kinderbijbelverhalen in het Achterhoeks

ACHTERHOEK - Streektaal? Is dat niet iets van vroeger, van en voor oudere mensen? Om die gedachte te weerleggen heeft de werkgroep Dialect en Religie de uitdaging opgepakt om op eigentijdse wijze een aantal kinderbijbelverhalen uit te geven in de Achterhoekse streektaal. Dat dit kan is eerder aangetoond door Achterhoekse uitgave van de bekende Nijntje boekjes, door Arie Ribbers.

De werkgroep Dialect en Religie verbonden aan het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) vond in de Internationale Bijbelbond (IBB) een enthousiaste medestander. De serie B-boekjes leende zich uitstekend voor een eigen Achterhoekse variant. Het resultaat is een drietal kleine boekjes over de drie christelijke feesten: Kerstmis, Pasen en Pinksteren.

Met kleurrijke afbeeldingen en korte toegankelijke teksten zijn het heerlijke bladerboekjes geworden, voor jong én oud! De boekjes zijn bijzonder geschikt als geschenk.

Op 8 november, om 15.00 uur, kan iedereen komen 'kraomschudden', als deze uitgave het levenslicht zal zien.
Medewerking aan de presentatie, die ongeveer een uur zal duren, wordt verleend door Arie Ribbers.

Daarnaast zal een kinderkoor van de Barchschole uit Barchem een aantal liedjes zingen in het Achterhoeks dialect.
Plaats van handeling: de Barchkerk in Barchem.

De toegang is gratis.

Aan de B-boekjes is gewerkt door: Gerhard van Dunnewold, Jan Leijenhorst, Netty Hengeveld, Henk Lettink, Hans Hinkamp, Dirk Nusselder, Henk klein Gebbink, Eveline Struijk-Boers, Gerrie Zemmmelink en de eerder dit jaar overleden Henk Krosenbrink.