De overhandiging van de cheque. Foto: PR
De overhandiging van de cheque. Foto: PR Foto: PR Lions

Vijf mille voor elektrokar van Marga Klompé

WINTERSWIJK - De stichting Zorgcombinatie Marga Klompé heeft voor de aanschaf van een elektrokar voor haar Winterwijkse zorgcentra De Vredense Hof, De Pelkwijk en de Berkhof ruim 5000 euro van de benodigde 30.000 euro ingezameld.

Door Bart Kraan

De vijf mille is binnengekomen via een actie op de site www.voorjebuurt.nl, waarop Marga Klompé was geattendeerd door de Winterswijkse Uitdaging, een netwerk van bedrijven dat stichtingen, verenigingen en individuen helpt door het regelen van diensten en mankracht en soms met geld. Die actie begon aanvang september en liep gisteren af. "Met die 5000 euro zijn we heel blij'', zo reageert Berto ten Brinke, afdelingshoofd op De Vredense Hof. Hij schat dat met de door derden toegezegde bedragen Marga Klompé ongeveer twee derde van de benodigde 30.000 euro binnen heeft. "We hebben bij sommige fondsen nog aanvragen lopen, die reageren deze maand of in december'', aldus Ten Brinke. Verder hebben de stichtingen Vrienden van De Pelkwijk, Vrienden van de Vredense Hof en Vrienden van De Berkhof een bijdrage toegezegd, waarvan de hoogte afhangt van wat de aangeschreven fondsen betalen.

Inwoners van Winterswijk kunnen nog steeds bijdragen aan de aanschaf van de elektrokar en de zonnepanelen die de stroom moeten leveren om het voertuig te laten rijden. In de drie zorgcentra staan nog collectebussen. Er kunnen ook bijdragen worden gestort op rekeningnummer NL50RABO0105503533 ten name van SZMK onder vermelding van elektrokar.

Met de elektrokar kunnen ouderen die nog zelfstandig wonen maar niet meer voor hun eigen vervoer kunnen zorgen naar de zorgcentra worden vervoerd voor onder meer dagbesteding. Bewoners van De Berkhof, De Pelkwijk en De Vredense Hof kunnen met de elektrokar naar het winkelcentrum van Winterswijk of familie worden gebracht.


Lions taxusactie levert 9.000 euro op

REGIO - Lionsclub Oost Achterhoek en Van Ooijen Tuinen heeft de afgelopen zomer met de actie Snoei voor Leven 18.000 kilo taxussnoeisel opgehaald. Dit jaar was de opbrengst 20% groter dan vorig jaar, ondanks de heel warme tropische zaterdag in juli, die veel mensen ervan weerhield die dag te gaan snoeien. Op de resterende snoeidagen hebben maar liefst 30% meer mensen en hoveniers meegedaan.

Deelnemers met een taxushaag uit Lichtenvoorde, Groenlo, Aalten, Dinxperlo en Winterswijk hebben ervoor gezorgd dat de oogst ten goede is gekomen aan de bereiding van Taxol. Dit medicijn wordt gebruikt voor de behandeling van vele soorten kanker. Denk hierbij vooral borstkanker en prostaatkanker, twee veel voorkomende vormen van kanker, waarbij de Taxol goede resultaten boekt. Met 18.000 kilo is het mogelijk om 360 patienten een kuur aan te bieden.

Het snoeisel levert ook nog eens € 9000 op, dat ook dit jaar weer ten goede komt aan KiKa. Deze € 9000 gebruikt KiKa voor een groot onderzoek naar neuroblastoom, een tumor die vooral kinderen van jonge leeftijd treft. Het is een tumor in het hoofd met een slecht genezingsvooruitzicht. Een reden te meer om hier met het ingezamelde geld verder onderzoek te doen naar een doeltreffende behandeling.

Volgend jaar zomer vindt de actie 'Snoei voor leven' opnieuw plaats.


www.snoeivoorleven.nl


Maatjes gezocht

REGIO - Samen bijkletsen bij een kopje koffie of samen naar het bos... Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar voor mensen met psychische problemen is dit alledaagse contact niet altijd zo vanzelfsprekend. Vriendendienst 'Op Stap' brengt hen weer in contact door het inzetten van vrijwilligers. Samen worden één keer per week of twee weken alledaagse activiteiten ondernomen. Het maatjescontact duurt een jaar, na een korte proefperiode waarin bekeken wordt of het 'klikt'. Informatie en/of aanmelding: www.ggnet.nl/vriendendienst, vriendendienst.oost-gelderland@ggnet.nl of tel. 088-9331180.