Straks bramen plukken in het voedselbos? Foto: Bernhard Harfsterkamp
Straks bramen plukken in het voedselbos? Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Politiek grotendeels eensgezind

Vervolg van de voorpagina

Diverse fracties verweten vooral de SP dit te doen, maar deden er zelf ook aan mee.

Tweedeling
Algemene beschouwingen kunnen gebruikt worden om nieuwe onderwerpen ter sprake te brengen. Dat deden WB en , in mindere mate, de PvdA. Over de tweedeling in de Winterswijkse samenleving is immers vaker wat gezegd.

"Wij maken ons zorgen over de onderlinge solidariteit of, om een goed Winterswijks woord te gebruiken, naoberschap in de breedste zin van het woord", zei Ubel Zuiderveld. "De onderlinge verbondenheid in onze samenleving en het wederzijdse respect tussen groepen lijdt aan erosie." Zuiderveld wees op verhardende tegenstellingen en kondigde aan met een discussienotitie te zullen komen hoe dit tegen te gaan.

Het is overigens niet de eerste keer dat de PvdA een discussiestuk aankondigt. Hopelijk komt het er deze keer wel.

Voedselbos
Het pleidooi van WB voor het voedselbos was helemaal nieuw, althans in de Winterswijkse raad. Elders in het land waren er al initiatieven voor. WB wil niet langer aankijken tegen braakliggend terreinen, zoals op het spoorwegemplacement. Daarom wordt voorgesteld daar een voedselbos aan te leggen.

"Een voedselbos is een door mensen gecreƫerde plantengemeenschap met een extreem hoog aantal eetbare soorten", zei Henk-Jan Tannemaat. Gedacht kan worden aan allerlei vrucht- en nootdragende bomen en struiken, zoals bramen, hazelaars, walnoten, frambozen, meidoorns en sleedoorns.

De Winterswijkers zouden daar naar toe kunnen gaan om een gezonde maaltijd bij elkaar te sprokkelen. De andere partijen in de raad vonden het een sympathiek idee.
Waar dat voedselbos, al dan niet tijdelijk, zal komen, daar over zal het college van b en w volgend jaar waarschijnlijk wel berichten.