Straks bramen plukken in het voedselbos? Foto: Bernhard Harfsterkamp
Straks bramen plukken in het voedselbos? Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Politiek grotendeels eensgezind

Over begroting Winterswijk

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De behandeling van de begroting in de commissievergadering gaf al een eerste indicatie. Er waren geen insprekers en nauwelijks vragen. De begroting voor 2016 was er een waar geen enkele partij tegen kon zijn. De behandeling in de raadsvergadering bevestigde dat. Op één na stemden de 19 aanwezige raadsleden voor de begroting.

Ook de SP stemde dit jaar wederom in met de begroting. Het moet de eerste begroting in heel veel jaren zijn geweest, waarbij geen enkele motie of amendement is ingediend. De enkele discussies die er toch nog waren gingen over futiliteiten en details. Of over het aardige idee van Winterswijks Belang (WB) om een voedselbos op het spoorwegemplacement in te richten, een bos dat elders in het land ook wel wordt aangeduid als smulbos.

Voedselbos op braakliggend terrein

Integriteit
Dat ene raadslid stemde niet tegen de begroting. André van Nijkerken van WB verklaarde aan het begin van de vergadering niet mee te zullen doen aan de beraadslagingen en besluitvorming, omdat hij als eigen-huis-bezitter niet integer zou kunnen oordelen over de onroerende zaakbelasting.
Dit was zijn manier om heel veel later nogmaals te laten blijken dat hij het niet gewaardeerd had, dat er door de griffier, de ambtelijke ondersteuner van de raad, was geadviseerd om niet deel te nemen aan een discussie over de sportnota, omdat hij als bestuurslid van een van de sportverenigingen belangen zou hebben. Van Nijkerken vond dit belachelijk. Net zo belachelijk vonden de burgemeester en de andere partijen zijn reactie nu.

Wensen gehonoreerd
Dat er ondanks de tevredenheid over de begroting, die alle partijen uitten, toch nog met name in de eerste termijn veel werd gezegd, verbaasde. Het belangrijkste discussiepunt dit jaar was het extra geld voor De Storm en het zwembad Jaspers. Daarover had de raad in het voorjaar duidelijke richtinggevende uitspraken gedaan, die door burgemeester en wethouders goed zijn begrepen. Beide instellingen kregen extra geld, zodat ze weer goed kunnen functioneren.

Daarom hoefde de raad daar nu geen woorden meer aan te wijden. Misschien zochten ze het daarom bij hun beschouwingen in detailvragen, die ook schriftelijk hadden kunnen worden gesteld. Of anders op zijn laatst in de commissievergadering.


Vervolg op pagina 3