Onder toeziend oog van Tom van Thiel en Raymonde van der Bas ondertekenen Peter van der Bas en Bert Kleinlugtenbeld (rechts) de samenwerkingsovereenkomst tussen SportmedX en ZIN van bewegen (foto: Bart Kraan)..
Onder toeziend oog van Tom van Thiel en Raymonde van der Bas ondertekenen Peter van der Bas en Bert Kleinlugtenbeld (rechts) de samenwerkingsovereenkomst tussen SportmedX en ZIN van bewegen (foto: Bart Kraan)..   Foto: Bart Kraan

SportmedX slaat haar vleugels uit

Samenwerking met ZIN van bewegen

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - SportmedX slaat haar vleugels uit. Het instituut voor sport en bewegen van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), dat ook al een vestiging heeft aan de Zephirlaan in Doetinchem, gaat samenwerken met sportcentrum ZIN van bewegen in Moordrecht.

En als het SKB ligt, blijft het daar niet bij. Wat betreft het Winterswijkse ziekenhuis wordt het concept van SportmedX ook in andere delen van het land geïntroduceerd. Dat concept bestaat uit een de behandeling van blessures, waarbij al naar gelang de aard van de kwetsuur specialisten als chirurgen, sportartsen, orthopeden, een fysiotherapeut, manueel therapeuten en een podoloog worden ingezet.

Concept SportmedX uitrollen

"We zijn met diverse ziekenhuizen in gesprek over ons concept'', aldus SKB-directeur Bert Kleinlugtenbeld. "Die ziekenhuizen zijn zeer geïnteresseerd in samenwerking met ons. Want dit concept is zeer innovatief'', zegt de SKB-directeur.

Vooralsnog beperkt het SKB zich voor wat betreft die samenwerking met ziekenhuizen op het gebied van sportgeneeskunde zich tot het oosten en noorden van het land. "Zeg maar het gebied ten oosten van Utrecht, we gaan nog niet naar het westen van het land'', aldus Kleinlugtenbeld.

Traumachirurg Thom van Tiel, tevens coördinator van SportmedX: "We gaan het concept uitrollen in Nederland, we zijn tevreden als we over een paar jaar op 10 plekken in Nederland zitten.''

Maar vooralsnog concentreert SportmedX zich wat betreft samenwerking op ZIN van bewegen, een sportcentrum waar mensen terecht kunnen voor dansen, fitness, afvallen, fysiotherapie en advies op het gebied van gewicht.

ZIN van bewegen zocht in eerste instantie contact met het Winterswijkse instituut voor sport en bewegen om de sportmedische ondersteuning van obesitaspatiënten voor en eventueel na een maagverkleiningsoperatie te verbeteren.

"Als mensen een BMI tussen de 25 en 35 hebben, komen ze bij de Nederlandse Obesitas Kliniek niet voor een maagverkleiningsoperatie in aanmerking'', aldus Raymonde van der Bas, met haar man Peter eigenaar van ZIN van bewegen.

"Die mensen krijgen op die manier geen specialistische zorg. Er is in Nederland geen specialistische zorg, die ook voorziet in coaching en beweging. Wij hebben nu wel zo'n traject, waarvan ook voedingsleer, advies op het gebied van kleding en psychische bijstand deel uitmaken, advies op het gebied van kleding geven we omdat kleren van invloed kunnen zijn op iemands gemoedstoestand. Voor maagverkleiningen kunnen mensen terecht in Gouda en Rotterdam.''

Maar uiteindelijk profiteren ook bezoekers van ZIN van bewegen die niet met obesitas te maken hebben van de aanwezigheid van mensen van SportmedX, die sportkeuringen verrichten, blessures behandelen en beweegprogramma's voor individuen en groepen bedenken en uitvoeren.

Belangstellenden kunnen, al naar gelang hun sport, kiezen uit een basiskeuring of een uitgebreide test. "Duursporters zullen kiezen voor een uitgebreide keuring, voetballers kiezen voor de basiskeuring'', zo geeft van Van Thiel een voorbeeld.

Multidisciplinaire aanpak
Bij de behandeling van blessures is, evenals in Winterswijk, sprake van een multidisciplinaire aanpak waarbij de gekwetste sporter hulp kan krijgen van diverse specialisten. Dat geldt voor zowel obesitaspatiënten als mensen die op het sportspreekuur afkomen.

Bij het samenstellen van de beweegprogramma's wordt gekeken naar de wensen van de mensen. "Die worden op maat gemaakt door een arts in samenwerking met een fysiotherapeut'', zo licht teammanager Suzanne Kloosterman van SportmedX toe. Van Thiel: "We verzorgen al groepstrainingen in stadion De Vijverberg, die zijn ook bedoeld voor clubs en mensen die aan loop- of fietsevenementen meedoen.''

Kennis over obesitas
In de samenwerking tussen SportmedX en ZIN van bewegen komt de liefde niet van een kant. Het is bedoeling dat het Moordrechtse sportcentrum kennis over het behandelen van obesitaspatiënten gaat delen met het SKB. "Dat is de volgende fase'', aldus Raymonde van der Bas. "Die kennis is belangrijk omdat het SKB die mensen dan goed kan helpen en kan helpen om obesitas te voorkomen.''

Pendelen
De samenwerking tussen SportmedX en ZIN van bewegen begint op 1 februari volgend jaar. Daarvoor worden enkele ruimtes in het Moordrechtse sportcentrum aangepast aan de eisen van het Winterswijkse instituut.

Mensen die namens SportmedX aan het werk gaan in Moordrecht, reizen vanuit de Achterhoek heen en weer. Het is mogelijk dat het Winterswijkse instituut daar vanwege het beschikbare aantal mensen daar personeel van buiten de eigen organisatie inhuurt. "We proberen via de Vereniging van Sportgeneeskunde aan mensen te komen, die gaan dan op detacheringsbasis in Moordrecht aan het werk.''

Vooralsnog gaan SportmedX-medewerkers een dagdeel per week naar Moordrecht.
Peter van der Bas: "Dat gaan we uitbouwen, want er zitten grote verenigingen en bedrijven in onze buurt. Maar nu is SportmedX in onze omgeving nog niet zo bekend, dat moet eerst wat bekender worden.''