Volckmar Kroes in de likeurstokerij. Foto: Ron Rensink
Volckmar Kroes in de likeurstokerij. Foto: Ron Rensink Foto: Ron Rensink

23 Winterswijks Goud: nieuw likeurtje

WINTERSWIJK - Winterswijk is weer een bijzondere likeur rijker: 23 Winterswijks Goud. De likeur wordt geproduceerd door Volckmar Kroes van de kleine ambachtelijke likeurstokerij Het Laatste Woord. De stokerij is onderdeel van restaurant De Woord.

23 Winterswijks Goud is een exclusieve likeur bereid met zuivere alcohol, fruit, een vleugje kaneel, kruidnagel, citroen en 23 karaats goud. Eigenaar Volckmar Kroes: "De likeur wordt bereid met uitsluitend 100% natuurlijke ingrediƫnten en het fruit voor onze likeuren komt, voor zover mogelijk, uit eigen boomgaard."

De naam van deze likeur is een knipoog naar pyriet, dat ook wel 'Winterswijks goud'wordt genoemd. Pyriet is in de Winterswijkse steen- en kalkgroeve te vinden, evenals miljoenen jaren oude fossielen, schitterende mineralen en indrukwekkende grondlagen. De likeur van Het Laatste Woord bevat echter geen pyriet maar 23 karaats goud.

De historie van deze likeur begint in 1891 in Kampen, waar ene Ten Dam een slijterij, wijnhandel en likeurstokerij opende, later voortgezet door Arend Loos en zijn familie. De verhalen en de recepturen uit 1891 zijn bewaard gebleven. Likeurstokerij Het Laatste Woord heeft de traditionele recepten (op)nieuw leven ingeblazen.

Likeurstokerij Het Laatste Woord heeft naast het Winterswijks Goud nog een aantal andere likeuren, zoals een sinaasappellikeur met een hint van koffie en een limoncello met een frisse en krachtige smaak. Volckmar Kroes: "Onze likeuren zijn ook uitermate geschikt om cadeau te geven. Voor alle likeuren hebben we een bijpassende cadeauverpakking waardoor het samen met de bijzondere uitstraling van de flessen, een feest is om te zien."

De likeur is ook te koop bij slijterij Proef, Beleef en Geniet in de Meddosestraat in Winterswijk.


www.hetlaatstewoord.nu of tel. tel. 0543 513135