Het deel van de Notaristuin waar de schaatsbaan komt.  Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het deel van de Notaristuin waar de schaatsbaan komt. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Schaatsen in de Notaristuin

Kunstijsbaan keert na twee jaar terug

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Dit jaar kan er in de decembermaand weer geschaatst worden in het centrum van Winterswijk. De schaatsbaan, die een aantal jaren op de markt in gebruik was, zal nu in het deel van de Notaristuin opgebouwd worden, dat tegen de achterkant van de Bossesteeg aanligt.

De ambtenaren hebben geadviseerd om het schaatsen op het grasveld, dat tegen de Roelvinkstraat aan ligt, plaats te laten vinden, omdat dat deel minder kwetsbaar is.
Burgemeester en wethouders hebben echter besloten dat de St. Evenementen ABH-City de kunstijsbaan op hun voorkeurlocatie mag opbouwen.

Aanvankelijk niet toegestaan
De St. Evenementen wil een kerstmarkt organiseren, waarvan de ijsbaan een onderdeel is. Aanvankelijk vond de gemeente de Notaristuin helemaal geen geschikte locatie. Alternatieve locaties die werden voorgesteld vond de organisatie echter minder geschikt omdat daar geen goede combinaties met de kerstmarkt mogelijk zouden zijn.

Ook de voorkeurslocatie in de tuin vond de gemeente niet geschikt. Het grasveld tussen de Sociëteit Het Pakhuys en de achteringang van de Hema is immers het meest kwetsbare deel van de tuin.

Het waardevol groen is er moeilijk af te schermen en er is een grote kans op beschadiging van de paden. Bovendien past de kunstijsbaan er maar net in. De verbinding met het centrum via de smalle stegen naar de Bossesteeg en de Satinksplas zou bovendien minder optimaal zijn.

Schade wordt hersteld
Daarom werd de locatie aan de Roelvinkstraat voorgesteld. Daar is meer ruimte en kans op beschadiging van het groen is er minder groot. De St. Evenementen ABH-City vond echter ook deze plek minder geschikt. Zij wilde de ijsbaan en skihut het liefst opbouwen in het meest sfeervolle deel van de tuin.

Daarom heeft B en W uiteindelijk toch toegestaan, dat de kunst ijsbaan op de voorkeurslocatie komt. De schade die eventueel ontstaat zal de stichting herstellen. De schaatsbaan wordt geplaatst van 5 tot en met 30 december.


Open dag steengroeven
wederom een succes

WINTERSWIJK - Ook afgelopen zondag kwamen er net als vorig jaar duizenden bezoekers naar de open dag van de steengroeven in Ratum. Daardoor ziet het er naar uit dat dit een jaarlijkse traditie zal worden, zodat geïnteresseerden één keer per jaar kunnen afdalen in de meeste oostelijke groeve.

Door Bernhard Harfsterkamp

In de rest van het jaar is de oehoe daar de belangrijkste bezoeker, waardoor de mens er niet gewenst is. De groeve waar nog kalksteen gewonnen wordt door Sibelco, is ook maar een enkele keer per jaar te bezoeken. Het was voor vele mensen een goede reden om op een zonnige zondag de kans te grijpen om er in af te dalen en in de tijd terug te gaan.

Vergeleken met vorig jaar was de opzet verbeterd. Zo kon er dit jaar onder in de Sibelcogroeve naar fossielen en mineralen gezocht worden. Een enkele jonge onderzoeker vond zelfs sporen van sauriërs.
Ook stonden de verschillende kraampjes en stands met allerlei informatie over natuur, landschap en geologie dit keer bij elkaar op een betere plek.

Het aantal deelnemende organisaties was bovendien gestegen. De open dag Steengroeven is daardoor niet alleen de mogelijkheid geworden om eindelijk eens zelf de groeven te bezoeken.

Het lijkt op deze manier ook de grootste jaarlijkse 'markt' van natuur- en milieuorganisaties in de Achterhoek te worden.

Zoeken naar fossielen behoorde ook tot de mogelijkheden. Foto: Bernhard Harfsterkamp