Een T-Ford. Foto: PR
Een T-Ford. Foto: PR Foto: PR Het Museum

Noodlokaal 't Kempken wordt afgebroken

MEDDO - Het noodlokaal van 't Kempken in Meddo wordt afgebroken. Deze voorziening is vanwege het teruglopende aantal leerlingen al sinds 2010 niet meer in gebruik bij de Meddose basisschool.

De Stichting Welzijn Winterswijk, die vanaf 2010 tot 2014 het lokaal huurde voor peuterspeelwerk, heeft het niet meer nodig omdat er te weinig kinderen kwamen. Voor verkoop of verhuur komt het lokaal niet in aanmerking, omdat alles is gespijkerd en de buitenplaten bij demontage onherstelbaar beschadigd worden. Ook heeft het lokaal de afschrijvingstermijn van 15 jaar ruim overschreden en kan het niet tegen acceptabele kosten door een bedrijf worden verplaatst.

Het bestuur van basisschool 't Kempken heeft bij de gemeente aangegeven zelf het lokaal te willen afbreken. Met de sloop en het herstel van de ondergrond is een bedrag van 5000 euro gemoeid. De gemeente komt 't Kempken met een subsidie van 4 mille tegemoet in de kosten.


Subsidie voor Vriendencafé van Humanitas

WINTERSWIJK - Humanitas krijgt van de gemeente Winterswijk een subsidie van 4300 euro voor het Vriendencafé dat de afdeling Oostelijke Achterhoek van deze vereniging in samenwerking met de stichtingen Siza en Estinea wil opzetten. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Bij het Vriendencafé kunnen mensen die in een sociaal isolement zitten van elkaar kunnen leren in het leggen en onderhouden van contacten. 'De deelnemers krijgen zoveel mogelijk weer zelfbeschikking en regie over hun eigen leven. Komend uit een sociaal isolement raken ze meer betrokken bij de samenleving. Deelnemers ontwikkelen vaardigheden en stijgen op de participatieladder', aldus de ambtelijke nota. Het Vriendencafé sluit aan op het project Humanitas Tandem maatwerkvoorzieningen, waarin mensen die in een sociaal isolement leven in een één-op-éénsituatie wordt geleerd sociale contacten op te doen.

Het Vriendencafé is in eerste instantie bedoeld voor cliënten van Humanitas, Siza en Estinea. Het is de bedoeling dat in de toekomst het Vriendencafé wordt opengesteld voor leden en cliënten van andere organisaties en buurtbewoners, die willen meewerken en deelnemen aan de activiteiten.

De gemeentelijke subsidie van 4300 euro is afkomstig uit het transformatiefonds sociaal domein, waarmee de gemeente initiatieven in het sociale domein van meer verenigingen, welzijnsstichtingen en bedrijven wil financieren. Die initiatieven moeten ertoe bijdragen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren en wonen en zo min mogelijk een beroep doen op overheidsgelden. Het bedrijfsleven draagt, hoofdzakelijk in de vorm van te leveren diensten, 4390 euro bij. De overige kosten zijn voor rekening van de drie partners.


Nieuwe mini-expositie in Pronsweide

WINTERSWIJK - Deze week is door Het Museum een nieuwe expositie ingericht in het zorgcentrum Pronsweide.

Het thema is Busvervoer in Winterswijk & omgeving. Samen met de Stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek ( HSA) zijn de vitrines ingericht met attributen uit de collectie van HSA .
Te zien zijn modelbussen, attributen van HSA en veel foto's op de borden met afbeeldingen van bussen van de Geldersche Tramwegen, Veldhuis Aalten en Walhof Winterswijk.

Bij de expositie is ook een herinneringskoffer gemaakt waar de activiteitenvrijwilligers mee werken, samen met de bewoners. Ze halen herinneringen op aan vroeger tijden.
De expositie is voor een ieder nog gratis te zien tot half januari.