Excelsior in vroeger tijden. Foto: PR
Excelsior in vroeger tijden. Foto: PR Foto: PR Vereniging Her Museum

Excelsior duikt terug in de tijd

Met expositie in De Berkhof én concert Oud Winterswijk

WINTERSWIJK - Oude tijden herleven de komende maanden in woonzorgcentrum De Berkhof in Winterswijk. In de centrale ruimte is met medewerking van muziekvereniging Excelsior een tentoonstelling ingericht waarin de geschiedenis van de vereniging te bewonderen is. Oude instrumenten, uniformen en foto's zullen bij vele bewoners en bezoekers mooie herinneringen naar boven halen.

De expositie is ingericht door Gerard Siebelink, coördinator reminiscentie van Vereniging het Museum. Naast de tentoonstelling is er een belevingskoffer ontwikkeld met oude instrumenten en oude foto's, waarmee de activiteitenbegeleiders samen met de bewoners herinneringen op kunnen halen. De expositie is gratis te zien tot half januari.

Concert Oud Winterswijk: muzikaal museum

Het 'museum' in de Berkhof is de opmaat naar een zeer bijzonder 'muzikaal museum'. Het harmonieorkest van Excelsior is bezig een bijzonder theaterconcert tot stand te brengen onder de noemer 'Oud Winterswijk', waarin de historie van Winterswijk centraal zal staan.

Alle facetten van de Winterswijkse geschiedenis zullen in de vorm van een concert als 'muzikale kunstwerken' tentoongesteld worden.

Winterswijk kent een rijke historie van zowel cultuur als natuur, die samenkomt op de website www.oudwinterswijk.nl. De site bevat een enorm archief van foto's, verhalen en anekdotes over deze mooie plek in de Achterhoek. Door samenwerking met Hans Tenbergen, beheerder van deze website, en ook met Vereniging het Museum en het Golsmuseum heeft Excelsior de beschikking over divers beeldmateriaal. Dit materiaal zal de rode draad vormen in het concert 'Oud Winterswijk' en geprojecteerd worden op het achterdoek van het podium in theater de Storm. De professionele montage- en projectie van de foto- en filmbeelden is in handen van André te Hennepe.

De beelden en de muziek zijn zeer zorgvuldig geselecteerd, zodat zij niet afleiden, maar elkaar juist versterken. Het muziekstuk 'Ratatouille Satirique' van Erik Satie zal het verhaal vertellen van de wereldbekende oud-Winterswijker schilder Piet Mondriaan. Erik Satie was een tijdgenoot van Mondriaan. Deze compositie toont duidelijke overeenkomsten met de bekendste abstracte werken van Mondriaan. Vernieuwend in zijn tijd, licht en optimistisch. De wereldbekende Overture 1812 van Tchaikovsky verbeeldt de Franse tijd. Met de vele tastbare herinneringen in het hedendaagse Winterswijk, met als bekendste hoofdpersoon de Winterwijkse Freule van Dorth. Maar ook de recentere geschiedenis komt aan bod, zoals de jaren van opbouw, de Winterswijkse (volks)feesten, opkomst en ondergang van de textielindustrie en natuurlijk ook het prachtige nationaal landschap rondom Winterswijk. Alles verbeeld in fraaie beelden en muziek.

Het concert wordt tweemaal uitgevoerd, op zondagmiddag 20 december om 14.30 uur en op dinsdagavond 22 december om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van theater de Storm, www.theaterdestorm.nl en kosten €12,50.