De begraafplaats, met links achteraan het bos voor de natuurbegraafplaats. 
Foto: Bernhard Harfsterkamp
De begraafplaats, met links achteraan het bos voor de natuurbegraafplaats. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Algemene begraafplaats aantrekkelijker maken

Van begraafplaats naar gedenkpark met een natuur-begraafplaats

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Het klinkt wellicht enigszins vreemd als burgemeester Thijs van Beem zegt dat hij graag wil dat er meer gebruik gemaakt zal worden van de Algemene begraafplaats. Hij bedoelt niet dat er meer doodgegaan moet worden in Winterswijk. Hij wil alleen aangeven dat de begraafplaats ook geschikt is voor mensen die hun urnen of as tot nu toe elders plaatsen of uitstrooien. Het aantal begrafenissen is de laatste jaren namelijk terug gelopen, want er wordt meer gecremeerd in Nederland. Dat leidde nog niet tot extra urnen en meer as uitstrooien op het kerkhof, terwijl de Algemene begraafplaats met zijn parkachtige karakter er een prachtplek voor is.

Meer mogelijkheden
Om duidelijk te maken waarom de begraafplaats een goede plek is om te begraven en te herdenken wil de gemeente die met een website en met folders meer onder de aandacht brengen. Ook worden de mogelijkheden uitgebreid. Zo komt in het bosje, dat aan de oostkant van het kerkhof ligt een natuurbegraafplaats. Aan de rand ervan kunnen mensen in een natuurlijke omgeving begraven worden. Door het bosje komt een natuurpad waarlangs urnen geplaatst of begraven kunnen worden met daarbij een gedenksteen of –teken.

Natuurbegraafplaats
Wim van Oort heeft met zijn bureau, dat gespecialiseerd is in begraafplaatsen en gedenkplaatsen, de gemeente geadviseerd. Volgens hem is het bosje geschikt. "Er is geen vaste definitie voor natuurbegraafplaatsen. Die bestaan van klein tot heel groot op landgoederen." In het bosje is volgens hem voldoende ruimte en er is een natuurlijke overgang naar het Algemene kerkhof. "Als je er bent ben je echt in het bos." Van Oort zegt dat er behoefte is aan natuurbegraafplaatsen, die in of niet te ver weg van de bebouwde kom liggen. "Sommige mensen willen een natuurlijk uitziende plek dichtbij huis."

Themavelden
Om de begraafplaats aantrekkelijker te maken voor de zogenaamde asbestemmingen (het plaatsen van urnen of het uitstrooien van as) komen er verschillende themavelden met een eigen uitstraling en looproutes. Het themaveld vlinders zal met vlinderstruiken ingericht worden. Daarnaast is er een Keltisch themaveld met natuurstenen en een met een beeldentuin. Een ander deel van de begraafplaats zal ingericht worden voor Islamitischbegraven. Enige jaren geleden heeft de Islamitische gemeenschap in Winterswijk hier al eens aandacht voor gevraagd.

Plek voor rust
Een andere ontwikkeling is dat er meer ruimte is voor de eigen wensen van de burgers. Ze krijgen meer vrijheid over het aanzien van het graf of gedenkteken. Het is tevens de bedoeling dat de parkfunctie meer benadrukt wordt. "Mensen kunnen er komen voor de rust", zegt van Oort. Ook zouden er kleine (muzikale) evenementen georganiseerd kunnen worden. De begraafplaats krijgt daardoor meer functies en wordt daardoor meer een gedenkpark. Of er daadwerkelijk evenementen komen is nog niet zeker, zegt burgemeester Van Beem. Dat zal bij de verdere uitwerking blijken.

Nieuw toiletgebouw
Dat de gemeente de begraafplaats aantrekkelijker wil maken heeft ook met 'geld' te maken. De inkomsten via de begraafrechten zijn teruggelopen. Een deel van het onderhoud wordt al wel uit het potje voor groenonderhoud betaald, maar iets hogere inkomsten zijn wenselijk.

Daarom komt er de mogelijkheid om de grafrechten voor slechts tien jaar vast te leggen. Volgens Van Oort is begraven dan zelfs weer goedkoper dan cremeren. Er kan dan rond de 1000 euro begraven worden. Bij het aantrekkelijker maken van het kerkhof hoort eveneens het nieuwe toiletgebouw, dat momenteel gebouwd wordt. De gemeente heeft studenten opgeroepen hiervoor een ontwerp in te dienen. Gekozen is voor het 'simpele ontwerp' van Leonie Meeuwszen, die bouwkunde studeert aan het Saxion. Het toiletgebouw, dat mede als schuilgelegenheid bij regen kan dienen, is voor het einde van het jaar gereed.


Kinderbijbelverhalen in de streektaal

ACHTERHOEK - Streektaal? Is dat niet iets van vroeger, van en voor oudere mensen? Om die gedachte te weerleggen heeft de werkgroep Dialect en Religie de uitdaging opgepakt om op eigentijdse wijze een aantal kinderbijbelverhalen uit te geven in de Achterhoekse streektaal. Dat dit kan is eerder aangetoond door Achterhoekse uitgave van de bekende Nijntje boekjes, door Arie Ribbers.

De werkgroep Dialect en Religie verbonden aan het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) vond in de Internationale Bijbelbond (IBB) een enthousiaste medestander.Het resultaat is een drietal kleine boekjes over de drie christelijke feesten: Kerstmis, Pasen en Pinksteren. Met kleurrijke afbeeldingen en korte toegankelijke teksten zijn het heerlijke bladerboekjes geworden, voor jong én oud! De boekjes zijn bijzonder geschikt als geschenk. Op 8 november, om 15.00 uur, kan iedereen komen 'kraomschudden', als deze uitgave het levenslicht zal zien. Plaats van handeling: de Barchkerk in Barchem. De toegang is gratis.

Aan de B-boekjes is gewerkt door: Gerhard van Dunnewold, Jan Leijenhorst, Netty Hengeveld, Henk Lettink, Hans Hinkamp, Dirk Nusselder, Henk klein Gebbink, Eveline Struijk-Boers, Gerrie Zemmmelink en de eerder dit jaar overleden Henk Krosenbrink.