De locatie van het museum Transit Oost. Foto: PR
De locatie van het museum Transit Oost. Foto: PR Foto: PR Transit Oost

Bouw Transit Oost van start

WINTERSWIJK - Ruim 12 jaar is er gewerkt aan het plan om een nieuw openbaarvervoersmuseum te realiseren in de Achterhoek. En nu komt het er: Transit Oost, een museum waar de geschiedenis van bus- en railvervoer samenkomt. Komend voorjaar wordt de museumwerkplaats opgeleverd. Vervolgens kan gestart worden met fase 2; de inrichting van de werkplaats en het interactieve museum.

De start van de bouw was tot voor kort nog onzeker, maar het sein staat - mede dankzij het college van B&W en de medewerkers van de gemeente - nu op groen. De investering is gedekt, mede dankzij de financiële steun van de provincie
Gelderland, de gemeente Winterswijk en het Roelvinkfonds. Inmiddels zijn de vrijwilligers van Transit Oost begonnen met het vrijmaken van de bouwlocatie. Deze bevindt zich aan de Kleine Parallelweg, aan de rand van het emplacement. Hier zal komende maand begonnen worden met het bouwrijp maken van de grond.

Museum Transit Oost beschikt over een uitgebreide en veelzijdige collectie die de geschiedenis toont van het openbaar vervoer in Oost-Nederland. De combinatie van trein, bussen, modelspoor en een uitgebreid archief is wat dit concept zo uniek maakt. Niet alleen de oude foto's en voorwerpen uit het voormalige archief van de Geldersche Tramwegen (GTW) dragen hier aan bij, juist de combinatie met het dieseltreinstel DE-2 Blauwe Engel, de historische GTW-bussen (met als pronkstuk de T-Ford us uit 1923) en de wijze waarop het leven rondom het spoor in het midden van de 19e eeuw wordt vertaald, aan de hand van een zeer gedetailleerde modelbaan van 15 bij 4 meter.

Volop historie
Bezoekers worden meegenomen naar het tijdperk van de textielindustrie in Oost-Nederland. Waar zij kennismaken met de grondlegger van de eerste spoorlijn in de Achterhoek, Jan Willink en de G.O.L.S. (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij). Welke impact het kolenvervoer vanuit het Ruhrgebied naar Nederland had voor de regio. Dit aan de hand van moderne technieken met verduidelijkende animaties zal de belevenis groots zijn maar de sfeer en kleinschaligheid van de
Achterhoek uitademen.

Samenwerking Spoorwegmuseum Utrecht
Niet alleen de historie komt aan bod. Door de samenwerking met onder andere het Spoorwegmuseum in Utrecht, krijgt Transit Oost de beschikking over een kop van een treinstel. Deze zal de basis vormen van een treinsimulator. Kinderen kunnen dan plaatsnemen in de treincabine en de simulator bedienen. Zo krijgen zij een goede indruk van het werk als machinist.


Eerste 'Achterhoekse' studentenavond zeer succesvol

ACHTERHOEK - Studenten buiten de Achterhoek ervan doordringen dat er geweldige carrièremogelijkheden liggen in deze regio. Dat is het doel van project Studentenavond. Aan de eerste studentenavond in Enschede namen 39 studenten deel, die uit eerste hand konden vernemen wat een Achterhoeks bedrijf te bieden heeft.

Studievereniging Astatine, verbonden aan de opleiding Advanced Technology van de Universiteit Twente, had haar leden uitgenodigd om van gedachten te wisselen met het innovatieve Bronkhorst High-Tech. Het bedrijf uit Ruurlo is wereldspeler op het gebied van gas-, vloeistof- en drukmeters/-regelaars. Naast presentaties over de Achterhoek en het bedrijf zelf, stond de avond vooral in het teken van een levendige discussie. Wat beweegt jongeren ertoe te solliciteren bij een bedrijf en hoe kan de Achterhoek en zijn bedrijfsleven daarop inspelen om meer jong talent naar de regio te halen?
De avond leverde verrassende conclusies op, bijvoorbeeld dat technische studenten niet of nauwelijks gebruik maken van sociale media. Van de 39 aanwezige studenten waren er maar 12 actief op sociale media als Facebook en LinkedIn. Bedrijven zullen dus ook andere kanalen moeten inzetten om deze doelgroep te bereiken.
Een aantal andere inzichten dat tijdens de bijeenkomst naar voren kwam:
- Inhoudelijke uitdaging en bedrijfscultuur zijn leidend in de keuze voor een potentiële werkgever. De vestigingsplaats van de onderneming is minder belangrijk voor jongeren.
- Voor studenten is het diploma behalen nog hoofddoel, in plaats van een middel om het uiteindelijke doel (die droombaan) te bereiken.
- Jongeren zoeken uitdaging in hun werk. Als dat te lang uitblijft, overwegen zij een volgende carrièrestap.
- Schroom niet om als jongere bij een bedrijf aan te kloppen. Bedrijven gaan graag in gesprek met jonge professionals over carrièremogelijkheden.
Er volgen dit jaar nog twee studentenavonden, in Deventer en in Nijmegen. Ook daar bezoeken Achterhoekse bedrijven lokale studieverenigingen om hen te informeren over de arbeidsmogelijkheden in deze regio en van elkaar te leren. Uiteraard wordt er verbinding gezocht met andere projecten van Achterhoek 2020 Jong. Zo vindt op 27 november de Talententuin plaats in het ICER in Ulft, waar jongeren en bedrijven elkaar ontmoeten en loopt tot eind 2015 het project CEO for a day, waarin jongeren een dag mee kunnen lopen met de directeur van een Achterhoeks bedrijf.

Achterhoek2020 Jong is het geheel van jongereninitiatieven in de Achterhoek met hetzelfde doel: de Achterhoek aantrekkelijker maken en houden voor jongeren.