Een broodadvalbak bij de vijver Oostervoort.
Een broodadvalbak bij de vijver Oostervoort. Foto: Lydia ter Welle

Resultaat pilot broodafvalbakken positief

WINTERSWIJK - In de zomer heeft de gemeente Winterswijk broodafvalbakken geplaatst bij de vijver Oostervoort en die in park Berkhof. Bedoeling was te voorkómen dat er te veel voer in het water komt, of dat er te veel eenden naar de vijvers komen. Dat heeft namelijk verslechtering van de waterkwaliteit tot gevolg.

Met name bij park Berkhof loopt de pilot boven verwachting goed. Dit komt met name doordat nut en noodzaak door inwoners en passanten wordt gezien en erkend. In augustus werd blauwalg in het vrijwel stilstaande water in de vijver Berkhof aangetroffen. Dit bevestigt nog eens de noodzaak van het reduceren van het aantal eenden. De gemeente ziet dat er inmiddels veel minder brood aan de eenden in de vijver van het park Berkhof wordt gevoerd en dat er redelijke hoeveelheden brood in de broodafvalbak bij de vijver in park Berkhof worden opgehaald voor de dieren van boerderij 't Helder.
Het aantal eenden bij de vijver is veel kleiner dan voorheen het geval was, waardoor de waterkwaliteit langzaam weer kan verbeteren. Er wordt nog wel regelmatig gevoerd op het gras richting centrum, Scholtenbrug en Peperbus. De gemeente vraagt met nadruk om niet overvloedig te voeren, en liever te voeren in de richting van de Burgemeester van Nispenstraat.

Minder eenden in vijver park Berkhof

Oostervoort
In de maand augustus werd een broodafvalbak bij de vijver Oostervoort verplaatst. Dit omdat er op andere locaties nog te veel brood in het water werd gegooid. Het voergedrag in het algemeen is stukken verbeterd, maar toch wordt soms door omwonende geconstateerd dat nog overvloedig wordt gevoerd, bijvoorbeeld in het weekend. De terugloop van het aantal eenden bij de vijver Oostervoort is onder andere daardoor nog niet zo goed te merken als bij de Berkhof. De gemeente meldt op de website: "Wij willen heel graag uw medewerking vragen om de eenden beperkt te voeren, met name daar waar eenden zwemmen in stilstaand water. Gooi brood dat over is, in de broodafvalbak en niet in de vijver."

Ook vissers kunnen hun steentje bijdragen. Bij beide vijvers wordt regelmatig door jong en oud gevist met de meest uiteenlopende hulpmiddelen. Er wordt regelmatig visgerei van nog jeugdige vissers aangetroffen. De gemeente: "Wij willen met name de jeugdige vissers verzoeken om geen gerei als dobber, visdraad of vishaak achter te laten langs de waterkant of in het water. Eenden, vogels en vissen kunnen erin verstrikt raken of zelfs stikken. Ook worden soms restanten lokvoer aangetroffen, wat eenden aantrekt. Dat willen we nou juist voorkomen."

Volgens de gemeente is de medewerking van de inwoners bij het slagen van deze pilot essentieel. "Daarom vragen wij u mensen aan te spreken wanneer u toevallig ziet dat zij te veel brood in het water gooien, visgerei of lokvoer in het water of aan de waterkant achterlaten of restafval in de broodbak deponeren. Hartelijk dank voor uw medewerking!", aldus de gemeente op de website.


Annelie Huizing reservekampioen van Gelderland

WINTERSWIJK - Annelie Huizing werd op 24 oktober met King Kenai in Barchem gehuldigd als tweede bij de einduitslag van de SGW klasse L en dus de reserve kampioen van Gelderland.

Bij de SGW cross klasse B op 25 oktober in Barchem won Lobke Geerdink met Calimero Hsh een tweede prijs.