Miriam Osinga won de individuele prijs; ze maakt nul fouten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Miriam Osinga won de individuele prijs; ze maakt nul fouten. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Scholieren zijn de nieuwe dicteetijgers

WINTERSWIJK - Bij het derde Komrijdictee zaten in de theaterzaal geen volwassenen meer, maar scholieren van het Gerrit Komrijcollege (GKC) en Schaersvoorde uit Aalten. Van elke school probeerden tien leerlingen zo min mogelijk fouten te maken. Dat lukte aardig. De tien leerlingen van Schaersvoorde maakten samen 59 fouten, die van het GKC 44. Daardoor won het GKC de eerste Komrijdictee-wisseltrofee. Individueel varieerde het aantal fouten tussen nul en veertien. Miriam Osinga van Schaarsvoorde was de enige die geen fout maakte. Zij kreeg als prijs een pen met inscriptie.

Door Bernhard Harfsterkamp

Op de vorige twee Komrijdictees in 2012 en 2013 kwamen mensen uit het hele land af, waaronder de zogenaamde dicteetijgers, mensen die aan dictees die overal in Nederland gehouden worden deelnemen. Het Gerrit Komrijcollege, die het dictee mede organiseerde, vond dat een minder geslaagd aspect. Daarom is nu gekozen voor een wedstrijd tussen scholen, die elk jaar zal worden gehouden. Dit jaar namen twee scholen deel, maar Ed de Graaf hoopt dat in volgende jaren meer Achterhoekse scholen proberen zo min mogelijk fouten te maken.

Winterswijk, in één zin
Het derde Komrijdictee bestond uit twee fragmenten uit 'Winterswijk, in één zin', waarin de in Winterswijk geboren schrijver het Iepenstraatje, de straat waarin hij geboren is en zestien jaar woonde, beschrijft. Hij loopt er vele jaren later nog eens door en kijkt met enige verbazing naar alle veranderingen, maar zegt hij: "Het doet mij niets want het straatje sluimert in mijn hoofd en het blijft mijn straatje, veilig geparkeerd in mijn gedachten."

De woorden van Komrij werden voorgelezen door wethouder Wim Aalderink, die aanvankelijk iets te snel las. De leerlingen lieten dat meteen weten, waarna de wethouder het juiste tempo voor de leerlingen vond.

Leerlingen proberen zo weinig mogelijk fouten te maken in het Komrijdictee. Foto: Bernhard Harfsterkamp