Foto: Kyra Broshuis
Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Échte Bakker Michel Nales viert 20-jarig jubileum

Tevens 145 jarig bestaan Bakker Nales

Door Kyra Broshuis

WINTERSWIJK/GROENDLO - Bakker Michel Nales vierde op 10 oktober dat hij twintig jaar geleden de bakkerszaak van zijn oom Freddy Nales overnam. Tevens bestaat Bakkerij Nales dan maar liefst 145 jaar. Alle reden voor een terugblik.

Van bakker naar manager
"De afgelopen 20 jaar zijn mooi maar hectisch geweest. Ik ben van 3 man personeel in 1995 naar 22 man personeel nu gegaan. Mijn beroep van bakker/ondernemer is in de loop der jaren veranderd naar manager/ondernemer." Niet alleen de werkzaamheden van Michel hebben een verandering ondergaan; ook de zaak zelf is veranderd. "We hebben veel verbouwingen gedaan. Eerst de winkel in Groenlo, toen de banketbakkerij, daarna de grondstoffenbakkerij en toen weer de winkel. Sinds 2,5 jaar hebben we ook een zaak in Winterswijk, een winkel maar ook een grote bakkerij waar we alles bakken. Hier in Groenlo hadden we simpelweg te weinig ruimte om aan de vraag te kunnen voldoen. Van 244 vierkante meter hier zijn we naar 500 vierkante meter in Winterswijk gegaan. Dat was hard nodig, we kunnen voorlopig weer vooruit."

Beste Échte Bakkerswinkel
De veranderingen zijn talrijk geweest in de afgelopen twintig jaar. Michel vertelt dat snel gegaan is van bezorgwijk naar supermarktlevering. Eén van de hoogtepunten was het behalen van de titel 'Bakker met ster'. "Daarnaast hebben we ook de derde plek behaald van Nederland in de race om de beste échte bakkerswinkel. Daarvoor hebben we toen een bronzen schieter gekregen." Een schieter? "Dat is de lange steel met aan het uiteinde een platte rechthoekige schijf. Hiermee kon de bakker het vloerbrood of de broodkoppels optillen zodat ze uit de diepe oven naar voren gehaald kunnen worden." De drang naar perfectie en het dag en nacht bezig zijn met ondernemen kost ontzettend veel tijd. "En dat gaat helaas wel eens ten koste van het privéleven."

Het visitekaartje van het bedrijf
In 2001 is Monique Schouteren, de partner van Michel, bij het team gekomen. "Zij is echt de bindende kracht van ons bedrijf. Ze heeft altijd aandacht voor de klant, kent de mensen bij naam en heeft oog voor de wensen. Zij is het visitekaartje van ons bedrijf." Het onderlinge contact met het personeel is voor Michel erg belangrijk. Met de groei van het bedrijf blijft hij oog houden voor persoonlijke aandacht. "We zijn ontzettend gegroeid maar dat doen we samen. Het is een fijn team en dat wil ik graag zo houden." Michel staat erop dat er de hele dag vers brood te krijgen is in zijn winkels. "Wij verkopen geen nee."

Creativiteit van het vakmanschap
Bij Nales is met de regelmaat van de klok een nieuw product verkrijgbaar. "Daar ben ik eigenlijk continu mee bezig. Eigenlijk is de dag te kort om alles uit te voeren wat is wil. Vroeger was het uitsluitend grootbrood dat we bakten, nu zijn het ook veel luxe broodjes. In de toekomst zullen we meer aanverwante producten gaan verkopen met een link naar horeca." Michel is altijd bezig met het bedenken en uitvoeren van nieuwe plannen. "Die ondernemersgeest heb ik van mijn vader meegekregen. Ik heb zoveel plannen. Nu ook met de Slag om Grolle, een prachtig evenement waar we natuurlijk ook iets speciaals mee gaan doen. Ik maak voor veel groepen broden en andere producten, we zijn al druk met de voorbereidingen. In dit soort dingen kun je de creativiteit van het vakmanschap laten zien."

Een mooie jaarafsluiting
Wat er ook aan noviteiten zal komen bij Bakker Nales, één ding zal nooit veranderen. "De oliebollenverkoop op oudjaarsdag. Dat is iets dat ik altijd zal blijven doen. Het is een hectische dag maar ook een hele mooie jaarafsluiting. Een oliebol is een gevoelig product, het beslag is nauwkeurig werk en je moet ook rekening houden met de buitentemperatuur. Gelukkig krijgen we altijd veel complimenten over onze oliebollen. Het jaar afsluiten met het bakken van die hoeveelheid oliebollen is eigenlijk gewoon topsport."

Het jubileum van Michel Nales zal niet ongemerkt voorbij gaan. "We gaan uiteraard wel iets bijzonders doen, de klanten zullen het zeker merken. Voor de toekomst heb ik nog volop ideeën, genoeg voor nog 20 jaar!"

Échte Bakker Michel Nales is gevestigd aan de Beltrumsestraat 19 in Groenlo en aan de Ravenhorsterweg 38 in Winterswijk.


Alzheimer Café voor de regio

LICHTENVOORDE - Het Alzheimer Café Lichtenvoorde vindt weer plaats op woensdag 28 oktober. Het thema van deze maand is: Dilemma's bij dementie. Het Alzheimer Café in Lichtenvoorde is nadrukkelijk bestemd voor alle belangstellenden uit de Oost Gelre, Winterswijk en Aalten. Als naaste van iemand met dementie loop je dikwijls tegen vragen aan, waarop niet direct een pasklaar antwoord te geven is. Tijdens deze avond komen situaties aan de orde die voor een dilemma kunnen zorgen. Aan de hand van gefilmde interviews zal er deze avond gelegenheid zijn ervaringen van anderen te horen en hierover van gedachten te wisselen. Het Alzheimer Café vindt plaats bij Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Het is van 20.00 tot 21.30 uur. Er is inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. Toegang: gratis.


www.alzheimer-nederland.nl/achterhoek of 06-13 51 44 11