Een scène uit Im Labyrinth des Schweigens. Foto: PR
Een scène uit Im Labyrinth des Schweigens. Foto: PR Foto: PR Filmhuis

Filmhuis: Im Labyrinth des Schweigens

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 27 oktober de film Im Labyrinth des Schweigens. De voorstelling in servicetheater Skopein aan de meddosestraat in Winterswijk begint om 21.00 uur. Reserveren is gewenst en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl. Eventueel kan reserveren ook via 0543-521515.

Over het zwijgen direct na WOII in Duitsland

Het zwijgen uit de titel is wat de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog doen. De hoofdrolspelers uit het Nazi-tijdperk zijn dood of door de rechtbank veroordeeld - het wordt tijd om het land op te bouwen, om vooruit te kijken. Het is tijd voor het Wirtschaftswunder, het wonder van de na-oorlogse economische opbouw.

De jonge officier van justitie Johann Radmann wil dat ook. De journalist Thomas Gnielka laat hem het verleden zien: een voormalige bewaker van vernietigingskamp Auschwitz is leraar aan een school in zijn eigen woonplaats Frankfurt. Radmann gaat aan het werk, tegengewerkt door zijn omgeving, maar gesteund door zijn hoogste baas.

Hij zoekt daders én getuigen. In de woning van een overlevende vindt hij een lijst met namen van SS'ers. Ze wonen verspreid over heel Duitsland. Het archief van de Amerikanen blijkt het labyrinth: er is nog veel meer bewijsmateriaal, het moet alleen in een onthutsend grote administratie worden gevonden.

'Im Labyrinth des Schweigens' is een geslaagde kruising tussen een geschiedenisles, spannend avontuur en een persoonlijke kruistocht.
Een relevant verhaal, dat ook aan volgende generaties verteld moet worden.