Thijs van Beem en Charles Hofman bij de gedenksteen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Thijs van Beem en Charles Hofman bij de gedenksteen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gedenksteen bij geboortehuis Komrij

Winterswijk bleef belangrijk voor de schrijver

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De eerste Komrijweek is begonnen met het onthullen van een gedenksteen voor het geboortehuis van Gerrit Komrij in de Iepenstraat door burgemeester Thijs van Beem en Charles Hofman, de partner van de in 2012 overleden schrijver. 'Het blijft mijn straatje, veilig geparkeerd in mijn geheugen' is de tekst op de tegel in het smalle pad dat voor het huis langs loopt. Het fragment is afkomstig uit 'Winterswijk, in één zin', later door Komrij omgedoopt in 'Idylle', waarin hij de straat beschrijft, waar hij vanaf zijn geboorte twaalf jaar woonde.

Burgemeester van Beem noemde Gerrit Komrij 'een bijzondere zoon van Winterswijk'. "Op de plek waar het allemaal begon willen wij hem vereren. Veel mensen weten niet dat hij hier op 30 maart 1944 ter wereld kwam." De schrijver zelf wilde dat soms ook niet weten, want in een interview in 1980 vertelde hij dat hij in een kippenhok was geboren. In een column in 1978, waarin hij het sloopbeleid van het 'rode' gemeentebestuur van zijn geboortedorp hekelde, schreef hij zelfs dat zijn geboortehuis was afgebroken. Het staat er echter nog steeds, zodat de huidige bewoner getuige kon zijn van de onthulling van de steen.Kritiek uit bezorgdheid
De vertekening van de werkelijkheid hoorde bij Komrij. Dat was zijn manier om zijn geboortedorp te herdenken en commentaar op ontwikkelingen te geven, die zijn dorp zoals hij dat veilig had opgeborgen in zijn geheugen toch bedreigden.


Vervolg op pagina 3