Jan Hoftijzer (links) en Joris Ernst. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jan Hoftijzer (links) en Joris Ernst. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Landschapselementen om te onderhouden gezocht

Nieuwe beheer-organisatie klaar om te beginnen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Op donderdag 15 oktober zal de nieuwe Stichting Vrijwillig landschapsbeheer Achterhoek (STiVLA) zich presenteren in het Romienendaal in Aalten. Pim Leemreize, een van de initiatiefnemers van de nieuwe organisatie, zal dan vertellen over de opzet en de plannen. Wethouder Ted Kok zal aangeven waarom de gemeente blij is met deze nieuwe club. Mensen die zelf mee willen helpen bij onderhoud van natuur en landschap kunnen zich aanmelden en laten informeren, en eigenaren van landschapselementen die onderhoud nodig hebben kunnen dat eveneens aangeven. De avond begint om 20 uur.

Houtwallen
De Stichting Vrijwillig Landschapsonderhoud heeft al ruim tien vrijwilligers, die met het landschapsonderhoud willen beginnen. De stichting is opgericht, omdat er veel houtwallen en andere kleine landschapselementen niet meer onderhouden worden.

Er zijn wel agrarische natuurverenigingen, zoals de PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer), die onderhoud uitvoeren, maar dan moet de eigenaar betalen of er moet subsidie beschikbaar zijn. Overal in Gelderland zijn vrijwilligers die vooral in de wintermaanden actief zijn. "Maar in deze hoek van het land zat niks", zegt Joris Ernst.
Meteen beginnen
Jan Hoftijzer, die al 30-40 jaar hobbymatig bezig is met bos- en landschapsonderhoud, is nadat hij met pensioen ging een tijdlang actief geweest bij vrijwillig landschapsonderhoud in Eibergen en Borculo. "Ik was bezig met wilgen knotten, poelenonderhoud en werk in de kruidentuin bij de Mallumse Molen. Het was wel elke keer drie kwartier tot een uur rijden en dat werd me op een bepaald moment te veel. Als er in Aalten een club was geweest, was ik meteen begonnen."

Die kans krijgt hij nu. Hij zit niet in het bestuur, want hij is een echte 'doener'. Hoftijzer zal als een soort voorman optreden. Hij zal bekijken hoe het werk uitgevoerd moet worden en er op letten dat de vrijwilligers het onderhoud goed uitvoeren.

Inheems plantmateriaal
Joris Ernst, die bos- en natuurbeheer heeft gestudeerd en bij diverse overheden heeft gewerkt op het gebied van natuur- en landschapsbeheer, zal vooral als adviseur optreden. Hij zal per landschapselement dat aan de stichting voor onderhoud wordt aangeboden een plannetje maken. Hij zal bekijken hoe de houtwal er bij ligt en aangeven welke soorten er na het zaagwerk bij geplant worden.

Ernst wil daarbij kijken naar de historie van het landschap en alleen boom- en struiksoorten uitkiezen, die hier van nature thuishoren. Het plantmateriaal zal niet van een gewone kwekerij afkomstig zijn, maar zal inheems zijn en gecertificeerd door 'Bronnen'. Voor het plantmateriaal en palen en draad om houtwallen uit te rasteren heeft de gemeente 3500 euro ter beschikking gesteld.

Vraag en aanbod via website
"Het clubje van ons zal op plekken komen, waar anderen niets kunnen of willen doen", zegt Joris Ernst. "Dan wordt het juist interessant voor ons." Rendabel hoeft het niet te zijn, want de stichting heeft geen winstoogmerk. "Maar we willen niet het vuilnisvat voor anderen worden. We kunnen ook nee zeggen, als het totaal zinloos is", zegt Ernst.
De stichting zal geen bosbouw- en hoveniersachtige activiteiten verrichten. "En we hebben voldoende tijd", zegt Jan Hoftijzer. Hij denkt dat de vrijwilligers van oktober tot maart minstens eens per week ergens in het buitengebied actief kunnen zijn. Voor een deel van de vrijwilligers zal dat alleen in het weekend kunnen, maar er zijn er ook een aantal die door de week aan de slag kunnen.

Eigenaren die een landschapselement willen aanmelden voor onderhoud kunnen dat overigens ook via de website van de stichting doen: www.stivla.nl. Daar kunnen vrijwilligers zich eveneens aanmelden. De eerste opdracht is er één van de gemeente Aalten. De grafheuvel aan het Nannielaantje wordt opgeschoond. Daarnaast is er al wat werk in de Vennebulten gepland. Maar de vrijwilligers van de nieuwe stichting hopen in de komende maanden nog veel meer te doen. Dat hoeft niet alleen in Aalten te zijn, ook de gemeenten Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk behoren tot het werkgebied.


www.stivla.nl


Ben Reel in café De Kerk

WINTERSWIJK - De Ierse bard Ben Reel is met zijn hoedje, mondharmonica met beugel en akoestische gitaar een karakteristieke verschijning . Opgegroeid in Silverbridge Co. Armagh tegen de achtergrond van het geweld in Noord Ierland werd de muziek Ben's vlucht uit de misère

Zowel in de USA als in het Verenigd Koninkrijk en Europa is hij vertrouwd met de vele zaaltjes in het clubcircuit waar hij en zijn groepsleden hebben opgetreden. Daarnaast trad hij regelmatig op voor tv- en radioprogramma's van de BBC en fungeerde hij als supportact voor artiesten als Jools Holland, The Cranberries, Hal Ketchum, Eric Andersen en David Olney.
Reels liedjes gaan over herkenbare zaken waar je geen raketgeleerde voor hoeft te zijn om ze te kunnen begrijpen.
Het repertoire bestaat uit veel eigen nummers, maar ook covers van o.a. Neil Young, Bob Dylan, Chuck Berry en de Beatles.

Aanvang optreden 22:00 uur; entree is vrij.

.