Jan Leemkuil overhandigt Gert Jan te Gronde van WCL een doos met producten van Tap-punt.nl.
Jan Leemkuil overhandigt Gert Jan te Gronde van WCL een doos met producten van Tap-punt.nl. Foto: Lydia ter Welle

Tap-Punt voor streekproducten

MISTE - Woensdag 7 oktober is het Tap-Punt een feit. Een webwinkel, met een ophaalpunt in Miste, en met als doel om streekproducten uit de Achterhoek gemakkelijker beschikbaar te maken. Daarmee is een idee van Jan Leemkuil - eindelijk - werkelijkheid geworden. Hij zal als een soort marktmeester fungeren, om tot een zo compleet mogelijk aanbod aan streekproducten te komen.

Door Lydia ter Welle

Achterhoekse ondernemers bieden via de webwinkel van Tap-Punt.nl hun aardappels, groenten, jam, vlees of wijn van eigen land aan. Klanten hoeven niet meer de hele streek door om de verschillende producten te bemachtigen, maar bestellen alles gemakkelijk online, op één plek. Als de online boodschappen gedaan zijn, verzamelt Tap-Punt de verschillende bestellingen bij de boeren en zet de boodschappen de volgende dag klaar bij het ophaalpunt in Miste. Voordeel van het systeem is dat de producten supervers zijn, omdat ze direct van het land afkomen.

Toen Jan Leemkuil jaren geleden zijn boerenbedrijf aan de kant deed, had hij dit idee al. "Tap-Punt is er echt voor de inwoners en producenten uit de streek", vertelt hij. "Door ze op deze manier direct met elkaar in contact te brengen, bouwen wij aan een sterke Achterhoekse markt voor iedereen, met verse producten, goede prijzen en een transparante en betrouwbare keten."

200 streekproducten
Bij de start van Tap-Punt worden er ruim 200 producten aangeboden van 15 lokale ondernemers. Zo levert kaasboerderij Weenink bijvoorbeeld verschillende soorten boerenkazen, biedt Groot Antink uit Groenlo lekkere jam en zijn er rookworsten van hoeve 't Hulshof. "Doel is om het aantal leveranciers en de producten steeds verder uit te breiden, zodat het assortiment zo compleet mogelijk is", aldus Leemkuil.

Hij ziet de locatie - aan de Misterweg - als ideaal. "Kijk maar eens hoeveel verkeer er dagelijks langs komt, op weg naar werk in het westen en weer terug. Dan is het makkelijk om even de reis te onderbreken om je boodschappen op te halen, die je de dag ervoor vanuit de luie stoel hebt besteld."
De naam Tap-Punt is gekozen met een 'fonetische' knipoog naar de locatie: aan de Misterweg, naast Den Tappen, al eeuwenlang een plek waar handel werd gedreven. En daarnaast is het de vlag die de lading dekt: het is immers het punt waar de klant z'n streekproducten kan 'tappen'. Nu nog uitgereikt door mensenhanden, maar in de toekomst wil Tap-Punt zich verder ontwikkelen naar een onbemand afhaalpunt, waarbij de boodschappen automatisch voor de klant zullen worden klaargezet.

Tap-Punt wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, LTO Noord en stichting Waardevol Cultuur Landschap Winterswijk. Jan Leemkuil wilde bij de opening eigenlijk geen namen noemen, maar deed dat toch: hij vond dat hij veel dank was verschuldigd aan Arie Schoemaker (WCL), Hans de Haan (Oost NV) en Martin Stor (ACT). "Overheden, wees zuinig op deze mensen. Die dóen er toe!", zo riep Leemkuil op. Ook de vakkennis en het enthousiasme van Gert Smits (Landwinkel Smits in De Heurne), één van de leveranciers, was hem tot steun.

Bestellen en betalen kan via de website. En wat voor 15.00 uur wordt besteld, kan de volgende dag tussen 12.00 en 20.00 uur worden opgehaald.


www.tap-punt.nl