Suzan de Jong (links) en Jolanda Geurkink. Foto: Bart Kraan
Suzan de Jong (links) en Jolanda Geurkink. Foto: Bart Kraan Foto: Bart Kraan

Jongste kinderen kunnen
gratis kennismaken met sport

WINTERSWIJK - Ouders van de jongste kinderen van Winterswijk kunnen hun kroost gratis kennis laten maken met het bewegingsaanbod voor nul tot en met vierjarigen. Dit in het kader van het project Beweegspetters, dat de jongste kinderen in staat stelt om bij het Budocentrum Winterswijk, zwembad Jaspers en gymnastiekvereniging Penta twee proeflessen te volgen.

Door Bart Kraan

Tevens verzorgt gewichtsconsulent Jolanda Geurkink, die ook tekent voor smaaklessen op diverse basisscholen, in het gebouw van de kinderopvang van de Stichting Welzijn Winterswijk (SWW) aan de Haitsma Mulierweg twee workshops over het belang van goede voeding. Dan geeft Anne Schoot van het kinderfysioteam Enschede/Winterswijk ook workshops op het gebied van bewegen.

Beweegspetters is een initiatief van de drie aanbieders van de gratis kennismakingslessen, de kinderopvang van de SWW, het kinderfysioteam Enschede/Winterswijk, Jolanda Geurkink, Yunio Jeugdgezondheidszorg en de gemeente Winterswijk, die zijn verenigd in de werkgroep Beweegspetters. "We zijn een jaar bezig geweest met de voorbereiding'', vertelt Suzan de Jong van het gemeentelijk team Mens en omgeving. "Tijdens die periode hebben we bekeken wat wenselijk en mogelijk is en waar we mee aan de slag willen. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van het belang van bewegen. Maar het is nog mooier dat ze ook te maken krijgen met leefstijl, voeding, bewustwording en structuur.''

De ouders van de kinderen die in aanmerking komen voor de gratis proeflessen, zijn vorige week per brief van Beweegspetters op de hoogte gebracht. Tevens worden er bij Yunio kinderopvang, het consultatiebureau en de deelnemende sportaanbieders flyers met informatie over het project neergelegd. In de, door wethouder Wim Aalderink ondertekende, brief wordt onder meer aangegeven waarom ouders van heel jongere kinderen er goed aan doen om hun zonen en dochters zo veel mogelijk te laten bewegen. Zo leren ze hoe ze hun lichaam moeten gebruiken en is bewegen belangrijk bij het leren van taal en het ontwikkelen van contacten met leeftijdsgenootjes. De brief gaat ook in op het aanbod van het Budocentrum, zwembad Jaspers en Penta. "Zij verzorgen al sportlessen voor de jongsten en hebben dus ervaring met deze categorie'', aldus De Jong. "Degenen die de lessen verzorgen en de mensen van de SWW-kinderopvang, krijgen van het kinderfysioteam tips over hoe ze hun lessen nog kunnen verbeteren. We steunen elkaar en zorgen zo voor kwaliteit.'' Geurkink: "We zitten allemaal op één lijn. Door per sport twee gratis proeflessen aan te bieden, hopen we de ouders over de streep te trekken.''

Het Budocentrum Winterswijk verzorgt voor kinderen van drie en vier jaar het zogeheten tuimeljudo, waarbij ze leren stoeien, vallen, rollen, springen en balanceren. De deelnemertjes aan Beweegspetters krijgen bij zwembad Jaspers twee lessen peuter- en kleuterzwemmen, die de reguliere deelnemers voorbereiden op het halen van de drie Puppy-diploma's. Bij deze lessen gaat het er volgens de brief om dat de kinderen zich in het water prettig leren te voelen, watergevoel ontwikkelen en zich in het water steeds beter zelf kunnen redden. Gymnastiekvereniging Penta geeft lessen ouder- en kindgym en lessen peutergym.

Ligt de nadruk op het bewegen, tijdens het project is ook ruimte voor onderlinge contacten. "Het gaat niet alleen om bewegen, het sociale aspect is ook belangrijk'', vertelt De Jong. "Ouders kunnen met elkaar koffie drinken en ervaringen uitwisselen, de kinderen kunnen na afloop van de lessen nog even met elkaar spelen.''

Het is de bedoeling van de werkgroep dat het project een permanent karakter krijgt. "Ieder jaar komen er weer kinderen in deze leeftijdscategorie bij'', aldus Geurkink.

Het Budocentrum geeft haar lessen voor de jongste jeugd op zaterdagmorgen, zwembad Jaspers op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen en gymnastiekvereniging Penta op donderdag-, vrijdag en zaterdagochtend. Ouders kunnen hun kinderen per mail bij het Budocentrum (info@budocentrum.org), zwembad Jaspers (info@zwembad-jaspers.nl) en gymnastiekvereniging Penta (info@pentawinterswijk.nl) opgeven.