Leny Polak. Foto: PR Mr. F.W. Voorinkstichting
Leny Polak. Foto: PR Mr. F.W. Voorinkstichting Foto: PR Mr. F.W. Voorinkstichting

De bijzondere levens van Leny Polak

WINTERSWIJK - Persoonlijk, humoristisch, emotioneel en weerzinwekkend: dat zijn begrippen die passen bij het leven van de inmiddels 96-jarige Leny Adelaar Polak. Dat bijzondere verhaal wordt zondag 11 oktober verteld in de synagoge in Winterswijk.

Leny Polak (geboren in 1919) brengt haar jeugd door in Bathmen. Ze volgt de modevakschool in Zutphen en wordt onderwijzers handwerken aan de lagere school. Door haar huwelijk met Hartog de Leeuw is haar leven ook verbonden met Winterswijk. Het paar verlooft zich op haar 20-ste verjaardag. Daarna breekt de oorlog uit en worden er steeds strengere maatregelen genomen tegen de joodse inwoners van het door de Duitsers bezette Nederland.

Getrouwd in de synagoge in Winterswijk

In de vroege ochtend van 8 oktober 1941 weten Hartog, zijn vader en broers maar net te ontsnappen aan een razzia. Op 8 september 1942 trouwen Leny en Hartog in de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk. Zij is het laatste bruidje in deze sjoel. In het voorjaar van 1943 worden ze gedwongen om zich te melden. Met de trein reizen ze naar het kamp Vught, daarna via Westerbork naar Auschwitz.

Hartog de Leeuw wordt daar direct vermoord, Leny overleeft het concentratiekamp. In 1946 trouwt Leny met Frits Adelaar. Ook na zijn dood in 1998 weet zij haar leven opnieuw in te vullen, mede dankzij haar aanpassingsvermogen en humor. In 2010 keert ze terug naar Bathmen. Vanuit haar appartement kijkt ze uit op de Polakstraat.

Het verhaal van Leny Adelaar-Polak wordt verteld door de Doesburgse slager Henk Jansen. Hij tekende Leny's bijzonder levensverhaal op in het boek 'Leny's levens'. Henk Jansen vertelt in de sjoel van Winterswijk haar verhaal. Gezien haar leeftijd gaat Leny meestal niet mee naar lezingen over haar boek. Maar in Winterswijk wil ze er toch graag bij zijn.

De lezing is op zondag 11 oktober; aanvang 15 uur. De toegang kost €5. De synagoge is te vinden aan de Spoorstraat 32.
Toegangskaarten zijn vooraf te koop bij boekhandel Kramer, Wooldstraat 24, Winterswijk.
Het boek Leny's levens is op zondagmiddag in de synagoge te koop.