: Blije mensen met de PeGeWe-cheque. V.l.n.r. Else Klomps, Marianne Fluijt, José Kegge, Netty Overmars, Harry Meulenkamp en Henk Vis. Foto: Ans ter Horst
: Blije mensen met de PeGeWe-cheque. V.l.n.r. Else Klomps, Marianne Fluijt, José Kegge, Netty Overmars, Harry Meulenkamp en Henk Vis. Foto: Ans ter Horst Foto: Ans ter Horst

Cheques PeGeWe voor goede doelen

WINTERSWIJK - De organisatie van de PeGeWe Fietsvierdaagse van eind juli kon drie goede doelen blij maken met elk 2000,- euro. Het inschrijfgeld, verkoop van producten uit Namibië en de verloting brachten met elkaar 6000 euro op. Die projecten zijn de Stichting Leergeld, een christelijke, lagere school met een kosthuis, genaamd Don Bosco in Keetmanshoop, het armste deel van Namibië, en de Werkgroep Leren van de oorlog. De fietsers kwamen uit de hele regio aan beide zijden van de grens en uit het hele land. Else Klomps dankte in Den Angang namens de organisatie alle sponsoren en de ongeveer vijftig vrijwilligers.

Door Ans ter Horst

Over Namibië vertelde Netty Overmars. Foto's verduidelijkten haar verhaal. Via haar vriendin Marianne Fluijt had ze gehoord over het project Don Bosco. José Kegge, zus van Marianne en woonachtig in de hoofdstad Windhoek, ondersteunt al jaren het project Don Bosco, dat overigens zo'n 6-7 uur rijden van de hoofdstad ligt. Daar worden kinderen opgevangen van erg arme, meestal landarbeiders, die elders werken tegen lage lonen. Er is een soepkeuken, waar aidspatiënten en ouderen eten kunnen halen. In overleg met de leiding wordt het geld altijd besteed aan nuttige zaken, zoals matrassen en nu wordt er een afdak of zonwering van gemaakt, waar de kinderen in de pauzes onder kunnen zitten. De temperatuur kan er oplopen tot 40 graden en er is geen enkele schaduwplek.
Intermediair Harry Meulenkamp vertelde namens zijn regio Oost Achterhoek van de Stichting Leergeld over de grote behoefte aan ondersteuning van gezinnen die het niet breed hebben. De respons vanuit onder andere het bedrijfsleven, Rotary- en Lionclubs was in de opstartperiode positief en men is sinds afgelopen mei hier actief. Veel kinderen staan aan de zijlijn. Zij kunnen niet aan sport meedoen of muziek maken, niet mee op schoolkamp gaan. Er komen veel kosten op de ouders af als het kind naar het middelbaar beroepsonderwijs gaat. "Een kind mag niet buiten de samenleving worden geplaatst, omdat de ouders te weinig inkomen hebben", aldus Meulenkamp. De eerste kinderen zijn inmiddels geholpen, bijvoorbeeld aan een fiets. Op dinsdag van 14 tot 16 uur heeft Leergeld spreekuur in De Post. De leden van de werkgroep zoeken nog een vergaderruimte.
Na beider uitleg werd de bijeenkomst voorgezet in de synagoge aan de Spoorstraat. Hier vertelde Henk Vis na een inleiding over het unieke complex over de werkgroep Leren van de oorlog, in 2003 opgericht. Hij vormt die samen met Mirjam Schwarz. Er werden al boeken en een website gerealiseerd. Voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs worden lessen en excursies verzorgd. De scholen kunnen de leerlingen voorbereiden aan de hand van het materiaal in leskisten. Daar zit een schat aan boeken en DVD's in met verhalen en films over WO2, zoals Anne Frank, Oorlogswinter en Herinneringen aan Joods Nederland. Alle basisscholen doen mee aan het project. De donatie zal worden besteed aan vervanging van materiaal uit deze leskisten en er worden nieuwe spullen aangeschaft. Else Klomps reikte daarna de cheques uit aan Henk Vis, José Kegge en Harry Meulenkamp.