Maike Penterman (midden) met Conny Bieze en Ab de Jong. Foto: Bernhard Harfsterkamp.
Onder: Peter Burgers scande ook regelmatig de QR-code en kreeg daarvoor een goed gevulde rugzak.
Maike Penterman (midden) met Conny Bieze en Ab de Jong. Foto: Bernhard Harfsterkamp. Onder: Peter Burgers scande ook regelmatig de QR-code en kreeg daarvoor een goed gevulde rugzak. Foto: Lydia ter Welle

Omleiding voor fietsers veel gebruikt

Fietsers verleiden met ludieke borden en prijzen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Bij de werkzaamheden aan de weg tussen Groenlo en Winterswijk werden de fietsers omgeleid met behulp van ludieke borden met de tekst 'Omleiding via oude spoorlijn. Extra fietstijd drie minuten/22 kilocalorieën'.

Om het omfietsen aantrekkelijker te maken stond ergens onderweg een bord met een zogenaamde QR-code. Door die code met de mobiele telefoon te scannen maakten de fietsers kans op een mini-iPad. Op 17 september overhandigde gedeputeerde van verkeer Conny Bieze die aan Maike Penterman.

Ander landschap gezien
Ab de Jong, directeur van KWS Infra, het bedrijf dat de Groenloseweg opknapte en de actie met de borden bedacht, was apetrots.

Niet alleen op de jonge mensen in zijn bedrijf die het verzonnen, maar ook op de grote deelname door de passerende fietsers.

De tien die de QR-code het vaakst hadden gescand waren bij de prijsuitreiking aanwezig.

Dat waren niet alleen scholieren, voor wie de actie in eerste instantie was opgezet, maar ook ouderen, zoals Franck Wieggerinck, die dagelijks voor zijn werk naar Groenlo fietst. Hij had al twee keer een bioscoopbon gewonnen, die wekelijks onder de 'scanners' werd uitgereikt.

Wieggerinck was enthousiast over de actie. "Daardoor fietste ik over wegen in een mooi landschap, waarover ik nog nooit heen was gekomen."

Verbetering verkeersveiligheid
Gedeputeerde Conny Bieze noemde Gelderland een echte fietsprovincie. Ze kwam dan ook graag naar Winterswijk om de prijs uit te reiken.

Op ludieke wijze gedrag weggebruikers veranderen

"Zeker als het over fietsen gaat." Wegwerkzaamheden geven overlast en daarom hecht de provincie aan goede omleidingroutes. Dat KWS Infra met de ludieke borden en de bijbehorende actie fietsers stimuleerde om ook daadwerkelijk gebruik te maken van de alternatieve route, waardeerde ze. Het gedrag van weggebruikers beïnvloeden is volgens Bieze belangrijk om het verkeer veiliger te maken.

"Op ludieke wijze mensen verleiden hun gedrag te veranderen met prijzen in het vooruitzicht helpt."

Ze noemde het een prachtig succes. "Zelfs zo'n groot succes dat het gekopieerd werd in Den Haag. Maar het idee is hier wel geboren!"

Peter Burgers scande ook regelmatig de QR-code en kreeg daarvoor een goed gevulde rugzak. Foto: Bernhard Harfsterkamp