Kabir Sabotic wordt op de brancard geholpen door de verzorger en de ehbo'ers. Foto: Marco ter Haar
Kabir Sabotic wordt op de brancard geholpen door de verzorger en de ehbo'ers. Foto: Marco ter Haar Foto: Marco ter Haar

Verlies van twee punten en twee spelers

Voor FC Winterswijk in strijd tegen Grol

WINTERSWIJK - FC Winterswijk heeft in de derby tegen Grol de eerste averij van het nog prille seizoen in de tweede zondagklasse I opgelopen. De ploeg van trainer Wilco Geerts kwam op haar eigen sportpark Jaspers niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Hoewel het een sportieve wedstrijd was, vielen er diverse - ongelukkige - blessures.

Door Bart Kraan

Daarmee deed de thuisclub zichzelf ernstig tekort. Niet dat FC Winterswijk zo geweldig voetbalde, maar het schiep wel veel meer kansen dan de gasten. Maar alleen Ralph van den Burg trof, in de blessuretijd van de eerste helft, met een prachtig afstandsschot doel. Dat moest FC Winterswijk in de blessuretijd van de tweede helft bezuren toen Johan Houben na een onnodige overtreding van Justin de Zwart met een schitterende vrije trap doelman Niels Janssen volmaakt kansloos liet.

Nadien droop dan ook de teleurstelling van het gezicht van Geerts. "Zuurder kan het niet. We geven nul kansen weg en scheppen zelf genoeg mogelijkheden. Maar na een domme overtreding krijgen zij een vrije trap die er geweldig in gaat.''

Enkelblessures
Bovenop het puntenverlies, het eerste voor FC Winterswijk na de zeges op Hatert (3-0) en Quick 1888 (2-4), kwamen de blessures van de vleugelspitsen Kabir Sabotic en Dimitri Dekker. Sabotic moest vlak voor rust per brancard het veld af nadat hij bij een poging het uitverdedigen van Grol-verdediger Michel Kamphuis te storen een enkelblessure had opgelopen. "Opgerekte enkelbanden, ik heb begrepen dat ik zes weken niet mag voetballen'', aldus Sabotic, die zich na afloop op krukken voortbewoog. Ook zijn vervanger Dekker viel met een enkelblessure uit. Hij werd vlak na rust vol op zijn enkel geraakt door Kamphuis, probeerde het daarna nog wel even, maar moest uiteindelijk het stokje overgeven aan Martijn Prinsen. "Ik heb de noppen nog in mijn enkel staan. Hoelang ik niet kan voetballen, weet ik niet'', vertelde Dekker voor wie zijn uitvallen wel heel vervelend was. Want hij begon tegen Grol voor de tweede keer op rij op de bank. Tegen Quick 1888 gaf Geerts de voorkeur aan Daniel te Winkel als rechterspits en viel Dekker slechts een korte invalbeurt, als vervanger van Lenn Redeker ten deel. En ook tegen Grol startte Te Winkel als rechtsbuiten..

Opnieuw brancard
Ook Grol zag, voor rust, twee spelers geblesseerd afhaken. Rechtsbuiten Jelle Kornegoor viel uit met een ernstige schouderkwetsuur en verdediger Thomas Porskamp moest evenals Sabotic per brancard naar de kleedkamer worden vervoerd nadat hij in een duel met de FC Winterswijk-vleugelaanvaller een pittige knieblessure had opgelopen.

Tot overmaat van ramp voor de gasten beëindigde Kamphuis het duel met een hamstringblessure. Daarmee bleef Grol, voor wat betreft blessureleed, in de hoek waar de klappen vallen. Want de Groenlose ploeg werd vorig seizoen ook al getroffen door de nodige kwetsuren, een belangrijke oorzaak van haar degradatie naar de tweede klasse.

Omdat diverse spelers die toen wegvielen, nog niet terug zijn en omdat onder anderen Sjors Storkhorst vertrok – hij ging na een seizoen terug naar zijn oude liefde RKZVC – moet de nieuwe trainer Jeroen Burghout een beroep doen op spelers die vorig seizoen nog in het tweede elftal of de A-jeugd actief waren. Het nieuwe Grol mist dan ook, begrijpelijkerwijs, de nodige kwaliteit en moet het dit seizoen hebben van veel inzet en opportunisme.

Goed spel van 17-jarige Lenn Redeker

Die kwaliteit heeft FC Winterswijk met spelers als Sabotic, Siebe te Winkel, Daniel te Winkel, Mike Leuyerink, en de pas zeventienjarige spits Lenn Redeker, zoon van voormalig De Graafschap-speler Eric Redeker en jongere broer van verdediger Kay Redeker, wel. Maar de thuisclub maakte tegen Grol onvoldoende gebruik van de aanwezige klasse. FC Winterswijk speelde te onrustig, miste ook een speler die het team bij de hand nam, en ging te veel mee in het spelletje van Grol. "We hanteerden te veel de lange bal en verzuimden na die lange passes vanuit de tweede bal te gaan voetballen'', aldus trainer Geerts.

Eén op één
Desondanks schiep FC Winterswijk, dat gedurfd overal op het veld één op één speelde, een aantal prachtige kansen. De beste was, in de eerste helft, voor Siebe te Winkel die na een fout van Kamphuis vrij voor Max de Vries verscheen. De Winterswijkse nummer tien trof echter de vuisten van de Grol-doelman, die voor rust ook Daniel te Winkel en Mike Leuyerink met spectaculaire reddingen van scoren afhield.

De Vries moest in de blessuretijd van de eerste helft alleen capituleren voor de inzet van Ralph van den Burg (1-0). De Grol-keeper had na de pauze het geluk dat Lenn Redeker, die het als vervanger van de geblesseerde Timothy Gernaat voortreffelijk doet, voorlangs schoot en vervolgens liggend de bal niet over de lijn kon frommelen.

Zodoende kon Grol blijven hopen op een punt, dat het in blessuretijd kreeg toen Houben na de overtreding van De Zwart zijn uitstekende traptechniek demonstreerde: 1-1.