De Vredensehof is in beeld als locatie voor de opvang van vluchtelingen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De Vredensehof is in beeld als locatie voor de opvang van vluchtelingen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Meer vluchtelingen opvangen

Vredense Hof in beeld als locatie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Twee weken geleden vroeg Frank Roerdinkholder (VVD)in de commissie samenleving aandacht voor de vluchtelingenproblematiek. Hij vroeg burgemeester Thijs van Beem te bekijken of er in Winterswijk meer asielzoekers opgevangen kunnen worden. In de raadsvergadering deelde wethouder Wim Aalderink mee dat dit inderdaad gaat gebeuren. "Het college wil niet weglopen voor de problematiek en wil daarom extra vluchtelingen opnemen. De raad moet het wel in meerderheid steunen." Die steun bleek er te zijn. Het leegstaande deel van de Vredense Hof wordt mogelijk de tijdelijke opvanglocatie. Daar zouden 150-200 vluchtelingen opgevangen kunnen worden.

Aalderink heeft gesproken met de Marga KlompƩstichting, de eigenaar van de Vredense Hof. Die staat welwillend tegenover de opvang voor zo'n twee jaar. Belangrijk is ook de mening van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Die vindt de Vredense Hof, omdat die niet al te ver weg is van het huidige Asielzoekerscentrum (AZC), wel geschikt. "Maar er komt nog een lijstje met andere mogelijke locaties van het COA", zei Aalderink. "Misschien zit daar nog een betere locatie tussen." De wethouder gaf aan dat de oplossing niet alleen in noodopvang gezocht moet worden. De doorstroming van de zogenaamde statushouders, asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, vanuit het AZC naar reguliere woningen is eveneens belangrijk. Daardoor komen er meer plekken in het bestaande AZC vrij voor vluchtelingen. De wethouder wil daarom woningcoƶperatie de Woonplaats vragen een extra inspanning te leveren.


vervolg op pagina 9