Chris te Pas en Imke Steinhauer. Foto: Kyra Broshuis
Chris te Pas en Imke Steinhauer. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Infomarkt borstkanker bij zwembad Jaspers

'Opbouwen van de conditie is belangrijk om verder te kunnen'

WINTERSWIJK - Chris te Pas van zwembad Jaspers in Winterswijk en Imke Steinhauer, vrijwilliger bij de Borstkankervereniging Nederland, slaan de handen ineen. Op zaterdag 17 oktober vindt een door hen samen georganiseerde informatiemarkt over de gevolgen van borstkanker plaats.

Door Kyra Broshuis

Imke Steinhauer is, naast vrijwilliger, ook ervaringsdeskundige en wil vrouwen én mannen met borstkanker graag verder helpen. "De nasleep van een behandeling is vaak erg zwaar. Je bent moe en hebt erg weinig energie. Het is moeilijk om de draad weer op te pakken." Steinhauer merkte dat er in de regio Winterswijk weinig is op sportief gebied voor patiënten na de behandeling. "Ik heb zelf het revalidatieprogramma Herstel en Balans gevolgd, een hele prettige manier om aan je conditie te werken." Chris te Pas onderschrijft het verhaal van Steinhauer. "We merken ook dat patiënten toch een drempel over moeten. Als je met gelijkgestemden, medepatiënten, samen iets doet, is het minder eng. Bovendien heeft het ook een wisselwerking: Je steunt elkaar en je helpt elkaar om verder te gaan."

Sportief en informatief
Om meer aandacht te besteden aan de mogelijkheden na de behandeling, organiseren de twee samen een sportieve en informatieve middag. Zo zullen er leveranciers van speciale badpakken aanwezig zijn, is er informatie te krijgen over de verschillende protheses, worden er diverse haarstukken getoond en is er een huidtherapeut aanwezig om uitleg te geven over lymfoedeem.

Hulp bij verwerken van ziekteproces

Daarnaast zijn er ook twee schoonheidsspecialisten aanwezig."In het SKB organiseren zij een verwenochtend namens de stichting Look Good Feel Better," vertelt Steinhauer. Zelf is ze ook vrijwilliger bij het SKB en hoort daar regelmatig dat er behoefte is aan meer nazorg. "Het verwerken van deze ziekte kan pas beginnen na de behandeling en juist dan heb je een slechte conditie. Dat maakt het moeilijk om het verwerkingsproces te starten. De opbouw van je conditie is heel belangrijk om weer verder te kunnen gaan."

Proeflessen
Tijdens de informatiemiddag kunnen de patiënten en ex-patiënten ook sportief aan de slag gaan. Er worden proeflessen aquajogging en aquaspinning gegeven. Ook is er de mogelijkheid om een yogales te volgen. Volgens Steinhauer is de behoefte aan contact met lotgenoten groot. "Niet iedereen is aangesloten bij de Borstkankervereniging. Er zijn heel veel mensen die getroffen worden door deze ziekte, vergeet niet: 1 op de 8 vrouwen krijgt hier mee te maken. Iedereen verwerkt het uiteindelijk op zijn eigen manier maar wij willen daar graag bij helpen."
Geïnteresseerden kunnen zich voor deze middag aanmelden bij de gastenservice van het SKB op telefoonnummer 0543-544415 of via de mail psb@skbwinterswijk.nl. Aanmelden kan ook bij zwembad Jaspers aan de balie, telefonisch op 0543-514691 of per mail info@zwembad-jaspers.nl. De informatiemiddag wordt gehouden op zaterdag 17 oktober van 13:00 tot 17:00 uur en is uitsluitend toegankelijk voor (ex-) borstkankerpatiënten.