Ook de nieuwe atletiekbaan wordt aangedaan. Foto: Emma Huitema
Ook de nieuwe atletiekbaan wordt aangedaan. Foto: Emma Huitema Foto: Emma Huitema

Marathon klaar voor de start

WINTERSWIJK - Voor deelnemers en organisatie van de 4e Marathon Nationaal Landschap Winterswijk is het aftellen begonnen. Zondag 20 september stellen zich naar verwachting bijna 400 lopers op achter de startlijn in de tunnelbak tussen de sporthal en het gemeentekantoor. Daar geeft sport-wethouder Wim Aalderink om exact 10 uur het startsein voor de solo- duo- en trio-marathonlopers.

Marathonliefhebbers komen uit heel Nederland naar Winterswijk voor deze Achterhoekse marathon. Ook in Duitsland groeit de belangstelling, want een kwart van de aanmeldingen kwam uit het buurland. Voor het eerst leidt het marathonparcours de lopers ook door Duitsland. De complete route over 42,195 km is gepubliceerd op facebook; mede om supporters uit te nodigen de lopers onderweg enthousiast aan te moedigen.

Rustpunten en streekhapjes
Bij de rustpunten onderweg krijgen de lopers heerlijke streekhapjes aangereikt door ondernemers en organisaties, die daarmee de unieke beleving van dit sportieve evenement versterken. Uiteraard is er ook voldoende aanbod van water en isotone dorstlessers. De eerste halteplek-doorkomst is op Landgoed Vriezenhuis, waarna de lopers via het recent geopende Esselinkpad het parcours vervolgen.

Zeven kilometer verder aan de Harkel Wassinkweg in het Woold krijgen ze een schapenvlees-hamburgertje aangeboden. Bij de grensovergang naar Oeding (Dld.) ontmoeten ze ook nog de schaapskudde. In het kader van '250 jaar Grens' wordt door de Historische Kring Kotten en Heimatverein Oeding ter plekke op ludieke wijze de rol van de douaniers even weer in ere hersteld. Vervolgens trakteert Burghotel Pass in Oeding de lopers in hun café op "Schuhsohle mit Sahne", terwijl de lokale VR-Bank Westmünsterland in Oeding gezellige muziek heeft geregeld.

De tussenstops
1e na 5 km: Vriezenhuis, Wooldseweg vanaf 10.15 uur
2e na 12 km: Harkel Wassinkweg vanaf 10.40 uur
3e na 18 km: Oeding Burghotel Pass vanaf 11 uur
4e na 25 km: Steengroeve vanaf 11.30 uur
5e na 32 km: Sportcomplex Archeus Vredenseweg vanaf 11.50 uur
6e na 37 km: Camping Wieskamp vanaf 12 uur
Finish op de markt: 12.30 uur tot uiterlijk 16 uur

Atletiekbaan
De spectaculaire passage langs de Steengroeve ontbreekt ook dit jaar niet. En als de weersomstandigheden het toelaten, wordt het de zogenaamde 'bikkelroute' onderdoor de groeve.

Vervolgens wordt op het sportcomplex van atletiekvereniging Archeus aan de Vredenseweg een ronde over de nieuwe baan gelopen, alwaar ook weer een gezellige sfeer wordt gecreëerd met muziek en veel publieke belangstelling.
Via de Dottinkrade van Natuurmonumenten gaat het dan naar Camping Wieskamp, waar de 37 kilometer-doorkomst is.
Na het Waliënse Bos wacht hen dan nog natuurgebied Het Bonnink voordat ze de finish op de Markt rondom de Jacobskerk bereiken.

Daar ontvangen de deelnemers een medaille en worden ze verwend met massages en ontspanning in hottubs. De Smaakmakers op de Markt zorgen voor een afterparty in gemoedelijke sfeer als afsluiting van deze uitdagende marathon in een uniek landschap met culinaire verrassingen.

Vrijwilligers
Mede door de vele vrijwilligers is een evenement als de marathon mogelijk. Meer vrijwilligers zijn nog steeds heel welkom! Wil je meehelpen? Meld je aan via info@marathonwinterswijk.nl.


www.marathonwinterswijk.nl